Hlavní obsah

Výrobce vysavačů představil sluchátka, která mají čistit vzduch

Znečištěný vzduch trápí většinu obyvatel Země. Firmy se proto snaží nalézt optimální řešení pro lidi.

Reklama

Výrobce vysavačů Dyson si nechal patentovat netradiční sluchátka. Kromě přenosu zvuku mají čistit vzduch. Ovzduší znečištěné pevnými částicemi či bakteriemi bude procházet filtrem a přes nástavec před ústy má jejich uživatel dýchat vyčištěný vzduch. O novém patentu informovala agentura Bloomberg.

Článek

Dyson svůj výrobek představil v době, kdy se po světě šíří nový virus a je obrovská poptávka po ochranných maskách. Sluchátka ale mají především přinést řešení problému se zhoršující se kvalitou ovzduší a poskytnout přenosné zařízení, které zajistí přísun čistého vzduchu i mimo domov, uvádí Bloomberg.

Britská společnost je známá především výrobou vysavačů, sušičů rukou nebo ventilátorů, ale v posledních letech se čím dál více zaměřuje na produkci domácích čističů vzduchu. Logickým krokem je tedy přenést své know-how i do přenositelných zařízení, jako jsou právě nová sluchátka.

Na viry nic neplatí

Ušní kryty sluchátek skrývají dva motorky, jež budou pohánět dvě vrtule o velikosti 35–40 mm. Každá z nich by se měla pohybovat rychlostí 12 tisíc otáček za minutu, což představuje až desetinásobek některých ventilátorů do stolních počítačů. Díky tomu jedna vrtule dosáhne tahu 1,4 litru vzduchu za sekundu. Nasátý vzduch následně putuje do filtru zabudovaného v nástavci před ústy uživatele. Ten pak bude vdechovat už vyčištěný vzduch.

Společnost Dyson u svých domácích čističek uvádí účinnost vychytání 99,97 procenta alergenů, pevných částic a bakterií. Není ale jisté, zda budou takových výsledků dosahovat i nová sluchátka. Ani domácí čističe vzduchu navíc nezastaví viry, které jsou mnohem menší a dokážou proniknout filtrem.

Všechny parametry projektu ovšem zatím nejsou známy. Například se neví, kde a jak bude umístěna baterie, dále není jisté, jak hlasité budou vestavěné ventilátory.

Asie prahne po čistém vzduchu

Evropanům může čisticí funkce nových sluchátek připadat úsměvná, ale Světová zdravotnická organizace uvádí, že se znečištěním vzduchu, které překračuje zdravotní normy, se potýká více než 80 procent obyvatel Země.

Dyson cílí především na asijský trh, který s kvalitou ovzduší bojuje nejvíce. V roce 2018 společnosti vzrostl výnos o 28 procent na 4,4 miliardy dolarů především díky tamním klientům. Například čínský prezident Si Ťin-pching se nechal slyšet, že znečištění je jedním ze tří největších problémů jeho země. Také v Indii byla na podzim minulého roku zaváděna kvůli smogové situaci v Novém Dillí nouzová opatření.

Smog se ale nevyhýbá ani České republice. Praha, druhé nejznečištěnější město v Česku, minulý rok představila návrh na hromadnou dopravu zdarma při překročení norem znečištění vzduchu. Chce tak zmírnit a regulovat smog ve městě. Potenciál poptávky po podobných zařízeních je tedy obrovský.

Nesplněné sny

Není však zcela jisté, že se sluchátka vůbec dostanou na trh. Firma Dyson je známá tím, že její patenty občas na pulty obchodů nedosáhnou. Například v roce 2019 společnost zastavila svůj plán za 2,6 miliardy dolarů na vybudování elektromobilu a už v roce 2009 představila hydraulický odšťavňovač ovoce, který prozatím není k dostaní.

Dyson ale není jedinou společností, která se zabývá vývojem nositelného čističe vzduchu. Firma Ao Air na technologickém veletrhu CES letos v lednu už představila zařízení Atmos Faceware, které podle firmy poskytuje lepší ochranu proti pevným částicím než běžná maska a nepotřebuje vzduchotěsné těsnění, aby bylo účinné. Zařízení za 350 dolarů má částečně průhledný design, takže zcela nezakrývá tvář.

Reklama

Doporučované