Hlavní obsah

Výrobci kožených bot přestali přehlížet požáry v Brazílii. Země přijde o miliardy

Jair Bolsonaro na 60 dní zakázal vypalování dalších částí lesa.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Dceřiná společnost VF Corporation, pod kterou spadají například společnosti Timberland, Vans nebo The North Face a několik dalších, které se zaměřují na outdoorové oblečení a obuv, končí s nákupy kůže z Brazílie. Důvodem jsou rozsáhlé požáry amazonského pralesa.

Článek

Konec obchodování potrvá do té doby, dokud se společnost neujistí, že „materiály užívané v jejích produktech nepřispívají k poškozování životního prostředí země.“

Holding tím reaguje na diskuse ohledně spoluúčasti firem, které s Brazílií obchodují, na vypalování největšího pralesa na světě.

Podle Centra pro brazilský koželužský průmyslu, jen za loňský rok firmy ze země vyvezly hovězí kůži v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. V přepočtu 35 miliard korun. Cílovou destinací byly hlavně Spojené státy, Čína a Itálie.

Brazílie je navíc největším světovým vývozcem hovězího, na mezinárodním trhu má podle údajů amerického ministerstva zemědělství podíl téměř 20 procent.

Minulý rok země vyvezla 1,64 milionů tun hovězího, což je nejvyšší objem v historii, a vydělala tak 152 miliard korun. Dominanci brazilského exportu posílila zvýšená poptávka z Asie, hlavně z Číny, kam minulý rok zamířilo 44 procent brazilského hovězího.

A dobytek je taky jeden z důvodů, proč je značná část brazilského deštného pralesa v plamenech. Farmáři každoročně začnou s vypalováním v období sucha, protože chtějí na uvolněných plochách pást dobytek.

Letos ale škody dosáhly nebývalých rozměrů.

Nárůst požárů dávají ekologičtí aktivisté za vinu brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Ten dřevorubce a farmáře v činnosti podporuje a dodává jim pocit beztrestnosti. Bolsonaro po vlně kritiky zakázal na 60 dní vypalování dalších částí lesa.

Reklama

Související témata:

Doporučované