Hlavní obsah

Výrobci ochranných pomůcek v Pardubickém kraji loni zvýšili tržby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Během epidemie koronaviru výrobci ochranných pomůcek v Pardubickém kraji výrazně zvýšili produkci. Další firmy o výrobu roušek rozšířily svůj dosavadní výrobní program. Vznikla i zcela nová společnost zaměřená na tento sortiment.

Článek

Společnost Moldex z Ústí nad Orlicí, která vyrábí ochranné pracovní pomůcky, loni zvýšila výrobu respirátorů nejvyšší třídy FFP3. Loni na jaře jich ministerstvu zdravotnictví dodávala týdně 30 tisíc. Podle ředitele Vladimíra Peleje tyto dodávky minulý rok přestaly s ukončením nouzového stavu 17. května, část produkce dál odebírají zdravotnická zařízení v Česku. „Od vypuknutí pandemie koronaviru se díky enormnímu úsilí všech zaměstnanců podařilo navýšit výrobu zhruba o 50 procent,“ uvedl Pelej. Firma se zaměřuje na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky zejména pro průmyslová odvětví.

Dařilo se i výrobci filtrů a polomasek Avec Chem z Přelouče. V roce 2020 přesáhly tržby firmy 160 milionů korun, což je více než dvojnásobek výsledku v roce 2019. Celkově společnost vyrobila více než milion filtrů. V reakci na rostoucí poptávku vloni a letos investuje kolem 80 milionů korun, zejména do technologií a automatizace. Plánuje nakoupit výrobní roboty a linky, další investice budou směřovat do zvyšování kvality filtrů a ochranných prostředků.

Na výrobu bavlněných roušek se zaměřila také společnosti CityZen Chrudim, která se specializuje na produkci speciálních triček a košil proti pocení. Účinnost roušek podle firmy dosahuje třídy mezi FFP2 a FFP3. Dalším výrobcem je textilní firma Sintex z České Třebové. Obě společnosti získaly podporu v individuální výzvě, kterou loni v dubnu vypsal Pardubický kraj. Produkci roušek podstatně zvýšila v předchozích měsících firma Medesa z Poličky zaměřená na vybavení laboratoří, která je jinak vyrábí v malém množství ve své chráněné dílně.

Významnou položkou se staly textilní roušky pro společnost Evona Chrudim, která se jinak věnuje výrobě pyžam, prádla, termoprádla, módních oděvů a punčochového zboží. Roušky představují asi pětinu výroby a tvoří už trvalou součást výroby. Šití ochranných pomůcek společnosti pomohlo překonat propad prodejů ostatního zboží v prvním pololetí.

V kraji vznikl i nový velký producent ochranných roušek. Společnost DispoMask je začala vyrábět v Litomyšli. V srpnu zvítězila ve čtyřech výběrových řízeních pro Správu státních hmotných rezerv na dodávku 16 milionů jednorázových roušek. Firma postupně zvyšovala kapacitu a vylepšovala technologický proces, měsíční produkce představuje miliony kusů. Nabídku rozšířila i o další položky z oblasti zdravotnického vybavení.

Firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí se pustila do produkce výtěrových testovacích tyčinek. Zatím však pro výrobce plastových výlisků, forem pro plastové díly pro automobily a kuchyňských spotřebičů pro domácnost tvoří toto zboží jen zanedbatelný obrat.

Reklama

Doporučované