Hlavní obsah

Výrobci upomínkových předmětů v Británii čekají žně. Královská svatba může přinést ekonomice až miliardu liber

Britští výrobci upomínkových předmětů očekávají v souvislosti s královskou svatbou až 15% nárůst zisku.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Ještě v lednu se očekávalo, že svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové by mohla Británii vydělat asi 500 milionů liber. Zaneprázdnění jsou výrobci svatebních hrníčků, talířků a dalších upomínkových předmětů, očekávají nárůst zisku až o 15 %.

Článek

Po téměř sedmdesáti letech výroby speciálního zboží pro události královské rodiny britští výrobci upomínkových předmětů doufají, že i nadcházející svatba pro ně bude velkým obchodním přínosem.

Firma Halcyon Days se zabývá výrobou keramických nebo porcelánových předmětů a očekává zvýšení tržby o 10 až 15 procent. V továrně společnosti na výrobu keramiky v anglickém městě Stoke-on-Trent jsou nyní velmi zaneprázdnění. Zabývají se výrobou předmětů, které svatbu připomínají, jako jsou hrnky, talířky nebo čajové konvice. Na nich jsou často vyryta jména nebo podobizny snoubenců.

Podle analytiků přinese svatba britské ekonomice až jednu miliardu liber. Ještě v lednu se mluvilo o polovině této částky. Po obrovské mediální pozornosti, kterou oznámení sňatku přitáhlo, ale analytici změnili názor. „Věříme, že celková hodnota pro britskou ekonomiku bude něco málo přes miliardu liber,” řekl Richard Haigh, výkonný ředitel poradenské společnosti Brand Finance.

„Je to pro nás na jednu stranu normální pracovní den, ale zároveň si uvědomujeme, že tvoříme produkty pro královskou kolekci. A na to jsme poměrně hrdí,” říká Steve Mason, který pracuje v továrně už 49 let. Společnost Halcyon Days uvedla na trh celou kolekci předmětů. Jednou z nich je i speciální řada „Special Relationship” s motivem kombinace americké a britské vlajky.

Firma je jednou ze čtrnácti společností, které jsou držiteli královské plné moci. Tedy certifikátu, jenž umožňuje výrobu zboží a poskytování služeb královským domácnostem. A to se týká i samotné královny a prince.

Svatba britského prince Harryho a Američanky Meghan Markleové je naplánovaná na 19. května v místě gotické kaple svatého Jiří v areálu hradu Windsor nedaleko Londýna.

Reklama

Doporučované