Hlavní obsah

Vyrobil nanoroušky, kritizoval vládu - a teď ho čeká kontrola z berňáku

Foto: Václav Dolejší

Hezké, ale jak jste to sakra účtovali?!

Reklama

Šéf Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs vytýkal vládě, proč kupuje drahé roušky v Číně a žádné nebere od českých výrobců. Do jeho firmy teď míří finanční úřad.

Článek

Propagátor nanotechnologického průmyslu v Česku Jiří Kůs má na krku kontrolu finančního úřadu. Jeho domažlická firma Nanospace, která se jinak zaměřuje na produkci lůžkovin pro alergiky, se rozhodla v nynější nouzi vyrábět také nanoroušky pro tuzemské nemocnice.

„Protože to zvedlo naši běžnou fakturaci, má naše nouzová výroba další konkrétní výsledek - kontrolu finančního úřadu. To je neuvěřitelné,“ posteskl si Jiří Kůs.

Výzvy od finančního úřadu zveřejnil na svém Twitteru. Úředníci mimořádnou kontrolu vysvětlují tím, že firmě v březnovém přiznání DPH vyskočily tržby v porovnání s předchozím obdobím.

„Kvůli tomu správci daně vznikly pochybnosti o reálném nárůstu ekonomické činnosti. Vyzýváme vás, abyste se k pochybnostem vyjádřili, neúplné údaje doplnili, nejasnosti vysvětlili, nepravdivé údaje opravili, pravdivost údajů prokázali a přinesli důkazní prostředky tak, aby došlo k odstranění výše uvedených pochybností,“ stojí v závěru úředního dopisu.

Myslí si Jiří Kůs, že na něj „klekli“ kvůli tomu, že už před pár dny veřejně kritizoval vládu? „Zakleknutím bych to sám nenazval. Zřejmě jde o tupý algoritmus finančního úřadu, ale ta výzva mi přišla fakt bizární,“ odpověděl.

Kůs v několika rozhovorech v médiích se podivoval na tím, proč stát kupuje ve velkých objemech drahé ochranné pomůcky z Číny, přitom řada českých výrobců navýšila své kapacity a byla připravena dodávat.

A nešlo jen o Čínu. Například počátkem dubna Kůs kritizoval dohodu Babišovy vlády s americkou firmou Honeywell na tom, že garantuje odběr části produkce respirátorů z chystané olomoucké továrny Honeywell vybudované do čtyř měsíců.

„Není nám jasné, proč chce česká vláda nabourat tuzemskou hospodářskou soutěž a slibuje americké firmě Honeywell státní garanci odběru respirátorů. Čeští výrobci respirátorů se v době nouzového stavu ptali vlády na možnost garance odběru jejich respirátorů, aby mohli investovat do nových zaměstnanců a do strojního zařízení. Pokaždé dostali odmítavou odpověď,“ prohlásil tehdy Jiří Kůs coby předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

V případu nemusí jít přímo o pomstu, ale jen necitlivou byrokratickou reakci. Systém zpracování přiznání k DPH je na nastaven tak, že pokud se za dané zdaňovací období vyskytnou výrazné odchylky od předchozích období, automaticky se vygeneruje výzva k odstranění pochybností.

„I když mi sice nemohou dát konkrétní informace, budu chtít odpověď v obecné rovině z Generálního finančního ředitelství,“ odpověděla ministryně financí Alena Schillerová na dotaz Seznamu, jestli v tomto případě nešlo o přemrštěnou reakci.

Reklama

Doporučované