Hlavní obsah

Výrobní tajemství továrny na olympioniky? Krkonošský vzduch a skvělí tělocvikáři

Čerstvý horský vzduch, píle, talent, ale především skvělý tělocvikář. To je tajemství města Vrchlabí, které produkuje úspěšné olympioniky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvanáctitisícovému městečku Vrchlabí se přezdívá „brána do Krkonoš“. V těchto dnech by se ale mohlo přejmenovat na „továrnu na olympioniky“. Tolika rodáky, kteří na olympijských hrách startují, se může chlubit jen málokteré město v České republice.

Článek

Když před čtyřmi lety vyhrála snowboardcrossařka Eva Samková zlato na olympiádě v ruském Soči, ve svém rodném Vrchlabí spustila lavinu pozitivních emocí, která se zastavila až na náměstí, kam ji přišly přivítat tisíce lidí s namalovanými knírky. Vrchlabí však není jen Samková, tamních rodáků se na olympiádě předvedlo mnohem víc. Namátkou třeba čerstvý stříbrný medailista, biatlonista Michal Krčmář, medailová naděje v rychlobruslení Karolína Erbanová, lyžařka Karolína Grohová nebo biatlonistka Veronika Vítková, která je sice spjatá se sousední Jilemnicí, avšak ve Vrchlabí se narodila.

A kde je to tajemství úspěchu? Stačí oslovit několik náhodných kolemjdoucí před vrchlabským zámkem a je jasno: „Máme tu dobrý horský vzduch a je tu skvělý tělocvikář,” vyhrkne jedna z oslovených Vrchlabaček. Tím výjimečným tělocvikářem myslí Tomáše Kulhánka ze Základní školy na náměstí Míru, který sice vypadá velmi mladě, olympioniků mu však prošlo rukama hodně. Navázal tak na svého velmi úspěšného předchůdce Aleše Suka.

„Je to ve všestrannosti, snažíme se, aby si ty děti osahaly co nejvíce sportů,” vysvětluje Kulhánek. A pozná už na základní škole, že před ním stojí budoucí olympijská hvězda? „Poznám talent, ale jestli z něj bude úspěšný sportovec, záleží na jeho dalším vývoji na střední škole, v oddílech a samozřejmě také v rodině,” říká vrchlabský tělocvikář, který měl před lety na starost nejen Samkovou, ale i její spolužačky Erbanovou či biatlonistku Lucii Charvátovou.

Sportem a olympiádou žije celá škola. Na nástěnkách visí fotky olympioniků ze Soči, ale také rozpisy sportovních utkání a závodů na letošních olympijských hrách. „S dětmi to probíráme v hodinách i velmi hlasitě fandíme. Vedeme je k tomu, že ti sportovci, jež vidí, chodili na naši školu a že i tohle je cesta, kterou se mohou žáci dát,” vysvětluje zástupkyně ředitele Simona Grégrová, maminka rychlobruslařky Karolíny Erbanové a bývalá třídní učitelka Michala Krčmáře. S dětmi bude fandit i ve středu dopoledne, kdy její pětadvacetiletou dceru čeká závod na 1 000 metrů.

Reklama

Doporučované