Hlavní obsah

Výročí masakru na náměstí Nebeského klidu: Pozůstalí žádají rehabilitaci obětí a soucit, hrozí jim vězení

Skoro třicet let po masakru doufají příbuzní v rehabilitaci obětí.Video: Marek Martinovský, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Masakr na náměstí Nebeského klidu si v roce 1989 vyžádal stovky až tisíce obětí. Jejich pozůstalí nyní prezidenta Si Ťin-pchinga žádají o jejich posmrtnou rehabilitaci. Doufají, že „vůdce jejich velké země” projeví vůči rodinám soucit.

Článek

Před 29. výročím potlačení demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men (náměstí Nebeského klidu) vybídly rodiny obětí masakru čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby rehabilitoval jejich nejbližší, kteří přišli o život při zásahu armády 4. června proti demonstrantům volajícím po demokracii.

Tehdejší události jsou v Číně stále tabu, čínská vláda jakékoli zmínky o událostech na náměstí vytrvale umlčuje. Odhaduje se, že vojáci na náměstí tehdy zabili stovky, možná více než tisíc lidí.

„Každý rok, kdy chceme uctít (naše blízké), nás kontrolují, uvalují domácí vězení či musíme být daleko od domova,” uvádějí podle agentury AFP „Matky z Tchien-an-men”, což je sdružení rodičů, kteří na náměstí přišli o své děti.

„Jako vůdce velké země jistě nejste necitlivý vůči masakru, který se odehrál před 29 lety, ani vůči rodinám obětí,” napsaly v dopise hlavě státu, který rozšířila nevládní organizace Human Rights in China.

Vládnoucí komunistická strana stále označuje demonstranty za „malou menšinu lidí, kteří vyprovokovali kontrarevoluční nepokoje”.

„Už jsme na sklonku života, ale stále doufáme, že se jednoho dne, ještě než zemřeme, uskuteční rehabilitace našich milovaných,” vysvětlují „Matky z Tchien-an-men” prezidentovi. „Stále máme tři požadavky: pravdu, odškodnění a určení odpovědnosti,” zdůraznily.

Čínská armáda poslala v noci z 3. na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Na konci června 1989 čínská vláda uvedla, že při zásahu přišlo o život 200 civilistů a několik desítek příslušníků bezpečnostních sil.

O demonstracích z roku 1989 se doposud nepíše v žádných čínských učebnicích a toto téma je v Číně nadále tabuizováno. Každoročně si ale výročí událostí připomínají aktivisté po celém světě, včetně Hongkongu a Tchaj-wanu.

Reklama

Doporučované