Hlavní obsah

Vyrostl jsem o 9 centimetrů, hlásí astronaut z kosmu a má obavu, aby se vešel do vesmírné lodi

Japonský astronaut na ISS vyrostl o 9 centimetrů.

 

Reklama

Norišige Kanai, který v současnosti pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), o sobě zveřejnil zajímavou informaci. Během tří týdnů vyrostl o devět centimetrů. Teď má strach, aby se vůbec vešel do modulu.

Článek

„Dobré ráno! Dnes mám pro vás velkou novinu. Měřili jsme si tělesnou výšku a vyrostl jsem o celých devět centimetrů!” napsal na Twitteru japonský astronaut Norišige Kanai. Teď má obavu, aby se vůbec vešel do sedadla vesmírné lodi Sojuz, až poletí zpátky na Zemi.

Kanai takto závratně vyrostl jen za tři týdny, z mise se má vrátit až letos v červenci. Astronauti v průběhu pobytu v kosmu běžně vyrostou o dva až pět centimetrů, Kanaiova situace je ale přeci jen trochu netradiční. „Vyrostl jsem za tři týdny jako nějaká rostlina. To se mi nestalo od střední školy,” dodal pobavený Kanai.

Lidé ve vesmíru můžou během svého pobytu na oběžné dráze vyrůst o několik procent, protože v prostředí s mikrogravitací se jim uvolňují obratle a prodlužuje páteř. Je to ale dočasný efekt, několik měsíců po přistání se jejich výška vrátí k normálu.

Reklama

Doporučované