Hlavní obsah

Vyšetřovali okolí Trumpa a museli odejít aneb Jak prezident mění špičky americké administrativy

Všechny tři propuštěné spojuje vyšetřování kauz spojených s Donaldem Trumpem a jeho okolím.Video: Josef Mačí

 

Reklama

James Comey, Sally Yatesová a Preet Bharara. Všichni se zapojili do několika vyšetřování, ve kterých figuroval americký prezident Donald Trump. Všechny je také Trump propustil.

Článek

Během prvních čtyř měsíců v úřadu amerického prezidenta se Donald Trump zbavil dočasné ministryně spravedlnosti Sally Yatesové, desítek prokurátorů, včetně toho newyorského Preeta Bharary, a naposledy i šéfa FBI Jamese Comeyho.

Řada z těchto odvolání by nebyla samostatně nijak neobvyklá. Americká média si ale všímají několika bodů, které spojují nepohodlné úředníky na vysokých státních postech.

Bývalý ředitel FBI James Comey vyšetřoval napojení Kremlu na volební kampaň Donalda Trumpa. Měl na starosti i případ uniklých e-mailů Hillary Clintonové a kvůli této kauze oficiálně skončil. Demokrati ale v Trumpově kroku vidí snahu zamést pod koberec vlastní vyšetřování.

Video: Oficiálně Clintonová, neoficiálně Rusko. Proč skončil James Comey v čele FBI?

Bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti Sally Yatesová podle Trumpa „zradila” svůj resort. V době, kdy dočasně úřad vedla, odmítla Trumpovo exekutivní nařízení, které zakazovalo vstup do Spojených států pro občany několika převážně muslimských zemí. Yatesová ale také vyšetřovala vazby bezpečnostního poradce Michaela Flynna na ruského velvyslance Sergeje Kisljaka. Ministerstvo spravedlnosti musela v lednu opustit.

Kvůli neshodám s Trumpem odešel také Preet Bharara – někdejší newyorský prokurátor, i přes prezidentův slib, že ho z funkce neodvolá. I Bharara vedl vyšetřování v okolí Trumpa. Nepotvrdil obvinění, že současného prezidenta nechal jeho předchůdce Barack Obama odposlouchávat. Bharara se při své práci zaměřil i na Trumpovu populární televizní stanici Fox News.

Reklama

Doporučované