Hlavní obsah

Vyšetřování Čapího hnízda je téměř na konci. Babiš si může prohlédnout spis

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Pražský detektiv Pavel Nevtípil udělal poslední krok před uzavřením vyšetřování případu dotace pro Čapí hnízdo. V něm je obviněn premiér Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu a také zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová.

Článek

Vyšetřovatelé v této souvislosti již několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši necelých 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Teď došlo k posunu. Před koncem května - jak Seznam Zprávám potvrdil zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování - pozval policista Nevtípil oba obviněné a jejich advokáty, aby se seznámili se spisem.

Mayerová je pozvána na 24. května. Babiš - respektive jeho advokát - bude mít přístup do spisu o den později. Až si obě strany dokument prostudují, bude ho moci policie odeslat na státní zastupitelství.

Policista Nevtípil má v současné době na uzavření případu schválenou lhůtu do 15. května. Tento termín sice nestihne, ale spis by mohl předat žalobci Jaroslavu Šarochovi již na konci tohoto měsíce.

Vyšetřovatelé to nechtějí komentovat. „Žádnými odhady v tomto směru nedisponuji,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová po publikování článku jen napsala, že v této kauze si žalobci vyhradili právo na poskytování informací.

Zatím nejsou signály, že by detektiv Nevtípil změnil svůj právní názor na případ. Je tak pravděpodobné, že navrhne státnímu zástupci podání obžaloby.

Zda kauza skončí u soudu, ale rozhodne až žalobce Šaroch. A na jeho rozhodnutí si budou muset - nejen obvinění - nějakou dobu počkat.

„Pokud bude vyšetřování skončeno, bude spisový materiál předložen dozorovému státnímu zástupci, který jej následně musí komplexně prostudovat a vypracovat rozhodnutí. Zpracování věci státním zástupcem si vyžádá další časovou dotaci,“ napsal Cimbala.

Předloni v prosinci zvrátil případ šéf žalobců Pavel Zeman, když zrušil rozhodnutí státního zástupce, který obvinění Babiše a Mayerové původně zastavil.

Lhůta pro vyšetřování se po zásahu Zemana prodlužovala již čtyřikrát. Nejdříve byla do srpna 2020, poté byla prodloužena téměř do konce loňského roku, následně do února roku 2021 a nyní má skončit ve zmíněné polovině května.

Aby mohl policista Nevtípil případ uzavřít, čekal několik měsíců na zaslání dokumentů ze Slovenska. Ty měly pomoci dokončit takzvanou analýzu vztahů. Ta má zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla podána žádost o dotaci 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako Čapí hnízdo.

Tedy zda v majetku Babišovy firmy uklizené nyní ve svěřenském fondu tehdy existoval nějaký jiný hotel nebo středisko pro pořádání kongresů. Jinými slovy - policie tím hledala druhé Čapí hnízdo. Tato analýza jí tak měla pomoci k tomu, aby mohla dospět k závěru, zda přidělení dotace bylo oprávněné.

Reklama

Doporučované