Hlavní obsah

Vyšetřovatelé havárie, při níž zahynul Petr Kellner, mají nová zjištění

Foto: Profimedia.cz

Vrak havarovaného vrtulníku.

Reklama

aktualizováno •

Vyšetřování detailů tragické nehody vrtulníku, při které zahynulo pět lidí včetně podnikatele Petra Kellnera, komplikuje extrémní počasí a laviny. Vrak by měl být vyproštěn do konce týdne.

Článek

Národní rada pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (NTSB) dočasně svěřila vrak havarovaného vrtulníku Airbus AS350 B3 firmě, která ho provozovala. Uvedl to pro server Alaska News Source vyšetřovatel NTSB Clint Johnson. Společnost, respektive ti, u nichž je pojištěna, tak musí zajistit vyproštění vraku z místa nehody. Poté, co tak učiní, se očekává, že vše, co firma na místě nalezne, poskytne NTSB k dalšímu vyšetřování.

„Pokud to dovolí počasí, doufáme, že vyprostíme vrak nejpozději do konce týdne,“ uvedl Johnson v noci na středu středoevropského času pro server Alaska News Source. „Připomínám, že je tu stále mnoho ale.“ Aktuálně totiž v oblasti panují extrémní sněhové podmínky a je vysoké riziko lavin.

Ve středu večer středoevropského času pak byly známy další informace. Zjistilo se, že uběhly dvě hodiny mezi okamžikem, kdy helikoptéra s Petrem Kellnerem a dalšími pěti lidmi na palubě přestala v sobotu na Aljašce vysílat satelitní trasovací signál, a upozorněním záchranářů na nezvěstný stroj. Vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě se nyní soustředí na to, proč se tak stalo a zda nehodu původně přežil kromě snowboardisty Davida Horvátha i někdo další. Horváth je stále ve vážném stavu v místní nemocnici, napsal aljašský list Anchorage Daily News.

To však podle šéfa aljašské pobočky NTSB Johnsona nutně neznamená, že někdo pochybil.

Odmítl přitom spekulovat o tom, zda bezprostředně po pádu stroje mohl zůstat na živu ještě někdo jiný než Horváth. Potvrdil však, že se touto otázkou vyšetřovatelé budou zabývat. „Dokud si nepromluvíme s přeživším a s koronerem, tak nevíme,“ poznamenal. Mluvčí nemocnice Providence Alaska Medical Center v aljašské metropoli Anchorage, kde Horváth leží, dnes ČTK potvrdil, že je pacient stále ve vážném stavu. Neměl však informace o tom, zda již byl schopen mluvit s vyšetřovateli.

Tým záchranářů se dostal na místo nehody až po asi šesti hodinách od doby, kdy helikoptéra přestala vysílat signál. Podle příslušníka aljašské národní gardy Keenana Zerkela nalezli Horvátha naživu ještě v kabině stroje, kde byla rovněž těla čtyř dalších pasažérů. Ostatky pilota podle něj ležely mimo helikoptéru. Úřady však neuvedly, zda při havárii z vrtulníku vypadl, nebo zda ze stroje ještě zvládl po nehodě vylézt sám.

Johnson již dříve uvedl, že se vrtulník se šesti osobami na palubě zřítil v horách ve výšce mezi 1500 a 1800 metrů nad mořem poblíž města Palmer na Aljašce. Na tomto místě je velmi příkrý terén a vysoké riziko lavin. Podle vyšetřovatelů se helikoptéra zřítila z výšky asi 250 metrů poté, co narazila do hory.

Na místě zemřelo pět lidí včetně podnikatele a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jeden člověk přežil.

Podle Johnsona je velice obtížné se na místo dostat. Uvedl, že „bude nutné vrak přemístit za pomocí vrtulníku“. Řekl také, že v případě zříceného Airbusu jde o „vrtulník nejnovější generace“, který má několik systémů zaznamenávajících data. Nejde prý o klasické černé skříňky. Podle Johnsona ale tato data mohou ve vyšetřování pomoci. „Může jít o další kousek do mozaiky,“ řekl.

„Doufáme, že se nám podaří tyto skříňky zachránit a stáhnout z nich data, která nám dají lepší obrázek o tom, co se stalo a co vedlo k nehodě.“

Reklama

Doporučované