Hlavní obsah

Vyšetřování korupční kauzy, která zasáhla hnutí ANO, je u konce

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Policie předala žalobci spis v kauze, v níž figurují bývalí politici hnutí ANO.

Reklama

Státní zástupce dostal v pátek od policie spis s návrhem na podání obžaloby k soudu.

Článek

Policisté po necelém roce uzavřeli vyšetřování rozsáhlé korupční kauzy, která se přímo dotýká politiků z hnutí ANO.

V pátek podle zjištění Seznam Zpráv navrhli státnímu zástupci Radku Mezlíkovi, aby obžaloval všech jedenáct obviněných a k tomu i dvě společnosti.

Aktéři případu čelí stíhání, protože se podíleli na ovlivnění veřejných zakázek radnice Brna-střed.

„Dnes mi policie předala spis s návrhem na obžalobu celkově třinácti osob. Celková výše úplatků, které si měla skupina rozdělit, je v objemu 33 milionů. Ovlivněny měly být zakázky v objemu 328 milionů korun,“ potvrdil Mezlík.

Na samém vrcholu skupiny byl podle policie vlivný brněnský politik za ANO a radní Brna-střed Jiří Švachula, který měl úplatky podle závěru policistů také inkasovat.

Právě Švachula je od loňského 7. března zadržen. Následně skončil ve vazbě, kde je dodnes. Žalobce tak má čas jen do příštího pátku, aby podal obžalobu k soudu. Pokud to neudělá, bude muset být Švachula propuštěn na svobodu.

Detektivové během vyšetřování – jak před několika dny popsaly Seznam Zprávy – jako důkazy o trestné činnosti získali svědectví zástupců některých stavební firem i spoluobviněných. Zadokumentovány mají rovněž schůzky, na kterých mělo dojít k předání peněz.

Jedním z těch, kdo policii popsal detaily trestné činnosti, byl i bývalý úředník na radnici Brna-střed Petr Kosmák. Při výslechu řekl, že vybírali provize ve výši patnácti procent z veřejných zakázek.

Jeho svědectví je důležité, protože on byl tím, komu zástupci stavebních firem nebo živnostníci peníze předávali. Kosmák si přebíral provize nejčastěji v autě, ale třeba i na WC.

Předraženo – jak také uvedl policistům Kosmák – bylo pak asi osmdesát procent zakázek, které mělo jeho oddělení na starosti. Na úplatky šlo každý měsíc až půl milionu korun.

„Jednalo se asi celkově za měsíc o částku 150 až 500 tisíc korun,“ potvrdil policistům Kosmák, který usiluje o status spolupracujícího obviněného, čímž by pro sebe mohl získat případně příznivější trest. Švachula pak měl podle policie inkasovat úplatky nejméně ve výši 8,8 milionu.

Vedle Kosmáka popsal detaily trestné činnosti také další obviněný Saman El-Talabani, Pavel Ovčarčin nebo Lubomír Smolka.

Policejní dokumenty zmiňují rovněž odposlech, kdy se dva obvinění Jiří Švachula a Saman El-Talabani baví o podílech z veřejných zakázek pro mladý „efko“ a starý „efko“.

Což jak policie uvádí, jsou dva vlivní politici ANO: první místopředseda hnutí a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek (starý „efko“) a pak jeho syn Jiří Faltýnek (mladý „efko“). Ten je brněnským zastupitelem a sedí také v dozorčí radě Tepláren Brno.

„Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent, místo těch padesáti, jak jste se domluvili,“ říkal El-Talabani podle jedné nahrávky z října 2016 Švachulovi.

Nejen kvůli tomu figuruje Jiří Faltýnek také mezi podezřelými. On a ani jeho otec ale z ničeho obviněni dosud nebyli. Oba zároveň opakovaně odmítli, že by se jakékoliv trestné činnosti dopustili.

Mezi obviněnými je pak také další tehdejší politik ANO Petr Liškutin. Toho i Švachulu poté, co byli obviněni, vedení hnutí vyloučilo.

Reklama

Doporučované