Hlavní obsah

Vyšetřování na Karlově univerzitě. Sponzorské příspěvky chodí soukromé firmě zaměstnanců

Univerzita Karlova. (Ilustrační foto).

Reklama

Zaměstnanci Střediska bezpečnostní politiky na Fakultě sociálních věd pořádali na univerzitě odborné přednášky. Příspěvky sponzorů však nechávali posílat na účet stejnojmenné vlastní soukromé společnosti, kterou si založili. Fakulta už celou věc vyšetřuje.

Článek

Výzkumné Středisko bezpečnostní politiky Univerzity Karlovy chystá na letošní listopad bezpečnostní konferenci s tématem „Boj o vodu”. Konat se bude v prostorách univerzity a Fakulta sociálních věd, pod niž SBP spadá a která je pořadatelem akce, na ni zve na svých stránkách.

Mezi partnery konference patří mimo jiné státní firmy Lesy České republiky, jejíž zástupce v programu vystoupí a která podle smlouvy z veřejného registru poslala na akci příspěvek ve výši 50 tisíc korun.

Seznam však zjistil, že peníze od státní společnosti nedostane univerzita, ale poputují na účet soukromé firmy Středisko bezpečnostní politiky s. r. o., kterou založili zaměstnanci ze stejnojmenného výzkumného střediska univerzity.

Podobnou smlouvu s firmou Středisko bezpečnostní politiky s. r. o. pak podle zjištění Seznamu na zmíněnou akci uzavřel i další státní podnik Vojenské lesy. A Seznam dále zjistil, že už v minulosti takto odešlo například 200 tisíc korun od Národního institutu pro další vzdělávání za pořádání konference Bezpečnost na českých školách. I tato akce byla přitom pořádána v rámci Univerzity Karlovy a s oficiálním logem jejího výzkumného střediska.

Otázku, proč se příjemcem sponzorských příspěvků stala soukromá společnost zaměstnanců univerzity, jejíž název či logo na internetu zveřejněné pozvánce na konferenci o vodě nenajdete, se zatím nepodařilo zodpovědět.

Děláme audit

Případ však začala řešit Fakulta sociálních věd.

V první reakci na dotazy Seznamu uvedla, že dělá audit partnerských smluv SPB. A když Seznam poslal fakultě smlouvy, které soukromá firma jejích zaměstnanců s partnery konference uzavřela, už některá zjištění potvrdila.

„V rámci vnitrofakultního auditu se ukázalo, že některé firmy ve skutečnosti za partnerství konference platily přímo společnosti SBP, s. r. o.,“ napsal Seznamu mluvčí fakulty Jakub Říman.

Děkanátu fakulty zjištění podle něho potvrdil i jeden ze spolumajitelů firmy SPB s. r. o. Miloš Balabán, jinak také vedoucí univerzitního výzkumného střediska.

„Pan vedoucí SBP IPS FSV Univerzity Karlovy nám to potvrdil v dopise, který byl adresován děkance,“ uvedl mluvčí Říman.

+5

Děkanka fakulty Alice Němcová Tejkalová podle něho považuje zjištění za závažná. „Požádala ředitele Institutu politologických studií pana Jüptnera (v univerzitní struktuře pod něj SBP spadá – pozn. red.), aby ve spolupráci s tajemníkem fakulty vyčíslil, o kolik prostředků fakulta potenciálně přišla,“ uvedl pro Seznam Jakub Říman.

Fakulta podle něho zkoumá, zda tok peněz do soukromé firmy zaměstnanců univerzity neporušuje opatření děkanky č. 37/2018 Provozní a správní režie u grantových projektů a darů FSV UK.

Proč Lesy ČR poslaly peníze soukromé firmě?

Seznam dále zjišťoval, z jakého titulu mohla soukromá firma zaměstnanců uzavírat smlouvy se společnostmi, které sponzorují akci pořádanou univerzitou.

Z vyjádření mluvčí Lesů České republiky vyplývá, že tato státní společnost považovala firmu SPB s.r.o. za pořadatele zmíněné konference o vodě.

„Jedná se o propagaci Lesů ČR na akci 15. Pražské konference, která se koná 8. listopadu 2019 a kterou pořádá Středisko bezpečnostní politiky, s.r.o. pod Univerzitou Karlovou,“ napsala mluvčí Eva Jouklová.

Pořadatelem akce je však univerzita – její výzkumné středisko SPB – a nikoli soukromá společnost SPB s.r.o. A mluvčí fakulty sociálních věd, pod které středisko spadá, vyloučil, že by mezi fakultou a SPB s.r.o. existoval v souvislosti s pořádáním konference nějaký smluvní vztah.

„Můžeme konstatovat, že Fakulta sociálních věd UK nikdy neměla uzavřenou jakoukoliv smlouvu se společností Středisko bezpečnostní politiky s.r.o. Z tohoto důvodu tedy ani nemůžeme vědět, jak mohla společnost Středisko bezpečnostní politiky s.r.o. uzavřít smlouvu se společností Lesy ČR,“ napsal Seznamu mluvčí FSV.

Jiné jméno nás nenapadlo

Středisko bezpečnostní politiky s. r. o. vzniklo podle údajů v obchodním rejstříku v roce 2015 a vlastní ji čtyři zaměstnanci stejnojmenného univerzitního střediska – Mirka Kortusová, Libor Stejskal, Jan Ludvík a Miloš Balabán, který, jak bylo uvedeno výše, stojí v čele univerzitního střediska.

Majitelé SBP s. r. o. tvrdí, že jejich firma byla založena kvůli zakázkám ze soukromého sektoru a nemá s univerzitou a jejími akcemi nic společného. „To je úplně mimo, to vůbec nesouvisí s univerzitou. Jedná se o soukromý projekt,” uvedl dříve pro Seznam Miloš Balabán.

Na otázku, proč inkasuje tato firma peníze z akce Boj o vodu, přestože organizátorem je podle oficiální pozvánky univerzitní výzkumné středisko, však Seznam odpověď dostal jen částečně.

„V některých případech partneři převedli prostředky SBP, s. r. o. a tyto prostředky byly následně použity pro zajištění organizace konference. Vše se dělo v dobré víře a pro zajištění prestiže a kvality konferencí,“ napsala Seznamu spolumajitelka SBP s. r. o. Mirka Kartousová.

O detailech – například, jak je definován vztah společnosti SPB k univerzitnímu středisku a k pořádání konference, však už mluvit nechtěla – s odvoláním na probíhající vyšetřování, které vede vedení Fakulty sociálních věd.

Fakt, že se jejich firma jmenuje stejně jako akademické středisko, ve kterém pracují, vysvětlují její majitelé prostě. „Tenkrát nám to přišlo jako dobrý nápad, protože nás zrovna nenapadl žádný jiný název,” konstatovala Mirka Kortusová. Podle ní zaměstnanci univerzity se stejnojmennou firmou nejsou ve střetu zájmů, protože neberou zakázky od samotné fakulty ani univerzity.

O vzniku soukromé firmy však podle zjištění Seznamu několik let nevěděl ani ředitel Institutu politologických studií Petr Jüptner.

„Přišel jsem na to během léta a ta informace mě zarazila. Byl jsem ale panem Balabánem ujištěn, že jejich společnost nevyvíjí žádné aktivity, které by souvisely s univerzitou,” řekl Seznamu.

Pokud podle něj univerzitní audit prokáže, že si společnost přetahovala zakázky pro sebe, bude to fakulta důsledně řešit.

Reklama

Související témata:

Doporučované