Hlavní obsah

Vyšetřování na UK. Soukromou firmu zaměstnanců prověří forenzní audit

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Univerzita Karlova. (Ilustrační obrázek)

Reklama

Fakulta sociálních věd UK se dohodla se soukromou firmou zaměstnanců tamního Střediska bezpečnostní politiky, že nechají svoji SPB s. r. o. prověřit forenzním auditem.

Článek

Seznam už minulý týden napsal, že čtveřice lidí z vedení zmíněné univerzitní organizace založila vlastní společnost s ručením omezeným a dala jí téměř totožný název – Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o. Na konto této společnosti pak partneři akcí, které oficiálně pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky, poukazovali sjednanou finanční podporu.

Vedení fakulty pak začalo případ prověřovat vlastním fakultním auditem a během týdne se dvakrát se zástupci společnosti SPB sešlo.

„Na druhé schůzce se řešil průběh a součinnost SBP, s. r. o. v rámci probíhajícího fakultního auditu,“ napsal Seznamu Říman.

Zaměstnanci fakulty – jejího Střediska bezpečnostní politiky – a zároveň majitelé stejnojmenné firmy také dostali od vedení FSV za úkol udělat nezávislý audit. „Vedení fakulty předalo SBP s. r. o. přesně definované parametry forenzního auditu, který by mělo zadat nezávislé auditorské společnosti z takzvané velké čtyřky,“ vysvětlil mluvčí fakulty Říman.

Velká auditorská čtyřka je označení pro čtyři největší poradenské firmy – PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte a Ernst & Young.

Fakulta sociálních věd také postavila do čela Střediska bezpečnostní politiky nového šéfa.

Ten dosavadní – Miloš Balabán – totiž kvůli aféře kolem nejasného financování konferencí už minulý týden rezignoval.

Vedení fakulty nyní vedením SPB pověřilo Tomáše Karáska, který je vedoucím Katedry bezpečnostních studií a proděkanem pro rozvoj na FSV UK.

„Tomáš Karásek by měl dohlížet na řádné fungování fakultního střediska včetně běžících projektů. Karásek se stane šéfem střediska příští úterý,” potvrdil Seznamu Říman.

Zároveň ředitel Institutu politologických studií Petr Jüptner seznámil vedení fakulty s novými opatřeními. Jüptner Seznamu potvrdil, že hodlá zřídit účetní správce, kteří by měli kontrolovat hospodaření fakultního střediska.

Reklama

Související témata:

Doporučované