Hlavní obsah

Vyšetřování privatizace OKD: Komise už vyslechla 33 svědků, ve hře jsou trestní oznámení

Jak postupuje vyšetřovací komise k OKD? 33 svědků vyslechnuto, předvolaných je dalších zhruba 40.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Se závěry svého vyšetřování plánuje komise seznámit Poslaneckou sněmovnu na jaře. Podle informací Seznamu je pravděpodobné, že v souvislosti s privatizací OKD padne několik trestních oznámení.

Článek

Expremiéři Bohuslav Sobotka a Jiří Rusnok, nebo třeba právník Radek Pokorný. I oni už v posledních měsících předstoupili před poslaneckou vyšetřovací komisi, která se zabývá privatizací těžařského podniku OKD.

„V tuto chvíli máme vyslechnuto 33 svědků. Předvolaných jich máme zhruba 40. A komise plánuje, že by výslechy svědků skončily do konce ledna. Jedná se velmi často třeba o úředníky Ministerstva financí nebo úředníky Fondu národního majetku,“ řekl Seznamu předseda komise Lukáš Čenohorský (Piráti).

Nejžádanější svědek, kterého chce komise vyslechnout, je ale miliardář Zdeněk Bakala, jenž dlouhodobě žije v zahraničí. Poslanci požádali už v minulosti o jeho předvedení policii, ta je ale bezbranná. Čeští muži zákona totiž můžou Bakalu předvést pouze v případě, že se bude nacházet na území České republiky. A jak to vypadá, do Česka se uhlobaron nechystá.

„Být na jeho místě, tak pokud by byla ta možnost, zkusím předložit svou verzi příběhu. Protože samozřejmě na konci, pokud nám bude chybět ta jeho část, tak to samozřejmě nemusí plně odpovídat nebo nemusí být spokojen,“ upozorňuje Černohorský s tím, že důsledky pak bude muset Bakala řešit například v rámci trestněprávního nebo správního řízení.

Už teď je skoro jasné, že poslanci z vyšetřovací komise se předvedení Bakaly nedočkají. Miliardář již dříve vzkázal, že nepovažuje komisi za nestrannou.

„Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků, včetně̌ některých členů komise, zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,” napsal Bakala v létě českým médiím.

Proč chtějí poslanci vyslechnout Zdeňka Bakalu? Jde jim o to, jak finančník se svými společníky ovládl důlní společnost OKD. Členové komise mají prověřit zejména převod státních akcií důlní společnosti do vlastnictví jiných osob, především prodej minoritního podílu v roce 2004.

Komise se ale zaměřuje také na snížení základního jmění OKD ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Sněmovní komise uzavře své vyšetřování předložením závěrečné zprávy plénu Sněmovny. Podle informací Seznamu v souvislosti s privatizací OKD na jaře padne i několik trestních oznáměné.

Původně měla komise ambici přinést závěry svého vyšetřování už na podzim. Nyní je termín posunut na 12. dubna 2019.

Reportéři Seznamu: Zuzana Kubátová o Zdeňku Bakalovi a kauze OKD.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované