Hlavní obsah

Vyšetřování roztržky mezi poslanci má skončit do konce února

Foto: Repro: Čt24, Seznam Zprávy

Případem roztržky mezi poslanci se zabývá policie.

Reklama

Případem incidentu, který se odehrál v lednu v Poslanecké sněmovně, se zabývá policie. V kauze prošetřuje podezření z trestného činu výtržnictví.

Článek

Policisté by mohli do konce února uzavřít případ lednové roztržky v Poslanecké sněmovně, v níž se nezařazený poslanec Lubomír Volný domáhal u řečnického pultíku promluvit k plénu, i když mu před tím řídící schůze odebral slovo.

Řídícího schůze se pak zastali další poslanci a kvůli nastalé strkanici se policie případem zabývá. O trestu pro Volného jedná také mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek uvedl, že policie případ vyšetřuje z důvodu možného podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Brzy by se ale mohla kauza dostat do další fáze.

„Očekávám jeho skončení do konce února, pokud budou provedeny všechny plánované úkony,“ napsal Seznam Zprávám Jan Lelek.

Za čin, jehož spáchání policie prověřuje, stanoví paragrafy až dva roky vězení. Poslanec Volný má imunitu, takže v případě obvinění by musela policie žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání.

Potyčka, která se ve sněmovním výboru a u policie řeší, vznikla při jednání o prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové pandemii. Poslanec Volný, původně zvolený na kandidátce Okamurova hnutí SPD, k ní zastává postoj odmítačů nařízení, jimiž vláda z epidemiologických důvodů omezuje občany.

Poslanec během svého projevu k projednávanému bodu přešel k útokům na sociální demokracii a schůzi předsedající sociální demokrat Tomáš Hanzel mu vypnul mikrofon.

Den po incidentu poslanec Volný pro Seznam Zprávy ujistil veřejnost, že své jednání ve Sněmovně považuje za správné. Za iniciátory potyčky u řečnického pultíku považuje představitele ČSSD a ANO. „Já jsem nikoho nenapadl, já jsem byl napaden,“ uvedl Volný.

Další incident způsobil Volný kvůli svým postojům k vládním nařízením toto úterý, kdy si společně s dalším nezařazeným poslancem Marianem Bojkem odmítli nasadit roušku. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (hnutí ANO) je poté nechal vyvést ze sálu.

Reklama

Doporučované