Hlavní obsah

Vyšetřování tajemné otravy bývalého člena Pussy Riot prý začalo v Rusku

Petr Verzilov si myslí, že za jeho otravou stojí ruská tajná služba, která mu chtěla zabránit ve vyšetřování úmrtí tří novinářů.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Na výsledek vyšetřování si může Verzilov počkat i několik měsíců. Podle něj za jeho otravu mohou ruské tajné služby, které se ho snažily varovat před vyšetřováním vraždy.

Článek

Ruský anarchista Petr Verzilov při rozhovoru řekl, že začalo vyšetřování jeho otravy, protože ruští a němečtí doktoři, kteří ho léčí, souhlasí s tím, že byl otráven zatím neznámou látkou. Podle Verzilova za otravu mohla ruská tajná služba, která se ho snažila odradit od vyšetřování vraždy tří ruských novinářů ve Středoafrické republice, uvedla zahraniční agentura Reuters.

Případ vyšetřuje i ruská policie, protože Verzilovův právník podal legální žádost o vyšetřování. „Zatím se ale nic nepodařilo zjistit,“ řekl Verzilov. „Většinou nejsou zrovna nejrychlejší, pokud k tomu nemají dobrý důvod,“ dodal. Verzilov počítá s tím, že vyšetřování může zabrat i několik měsíců. „Doufáme, že výsledkem bude vysvětlení toho, co se skutečně stalo,“ řekl ruský anarchista.

Verzilov byl 15. září převezen z Moskvy do berlínské nemocnice poté, co u něj došlo k nevysvětlitelnému zhoršení zdravotního stavu, které bylo pravděpodobně způsobeno paralytickým jedem. Podle Verzilova lékaři souhlasí s tím, že šlo o speciálně vytvořený jed. Lékařům se však stále nepodařilo jej identifikovat.

Němečtí lékaři podpořili tvrzení médií, že Verzilov byl s vysokou pravděpodobností otráven. Zdůraznili však, že nedokážou říct, jak se to stalo a kdo je viníkem.

Šéf nemocnice Charité, kam byl Verzilov převezen, Karl Max Einhäupl uvedl, že z testů se dosud nepodařilo zjistit, která látka mohla způsobit onemocnění Verzilova. Berlínská nemocnice je údajně nadále v kontaktu s moskevskými kolegy a snaží se získat více informací o počáteční léčbě pacienta.

Některá německá média psala o podobnosti případu s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou Novičok. Z březnového pokusu o vraždu Skripala v anglickém Salisbury viní Londýn Moskvu. Ta to ale popírá.

Reklama

Doporučované