Hlavní obsah

Vyšetřování záplav v Brodku u Přerova potrvá ještě měsíce

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační snímek.

Reklama

Voda z Olešnice v Brodku u Přerova v říjnu zaplavila několik ulic a zasáhla na 70 nemovitostí. Policisté věc vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, dosud nebyl nikdo obviněn.

Článek

Voda z Olešnice zatopila domy v Brodku loni v polovině října. Starosta městyse, ve kterém žije přes 1900 lidí, tehdy uvedl, že zasáhla 70 nemovitostí. Řada obyvatel v obci se s následky povodní stále potýká a doplňuje škody.

„Jestli budou mít lidé objekty v pořádku, tak se o tom dá mluvit až na podzim tohoto roku. Až po létě, kdy je budou moci pořádně vysušit. Škody byly jednak na majetku, které řešily pojišťovny, náklady vznikly i kvůli odstraňování následků, jako byl vývoz odpadů ze zasažených domácností či zajišťování vysoušečů. Ty budou v řízení poté uplatňovány,“ podotkl starosta obce Roman Zbožínek (Občané pro Brodek).

Policisté vzápětí po záplavách začali prověřovat, zda někdo nezanedbal povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na říčce Olešnici. Při vydatných deštích ve středu 14. října večer zůstalo stavidlo uzavřené. „V roce 1997, kdy tady byla stoletá voda, byl Brodek v podstatě nedotčen. To, co se stalo, byla nedbalostní záležitost, která se odehrála na stavidle na katastru sousední obce Kokory. Nedbalostní záležitost nějakého jednotlivce způsobila tuto katastrofu. To vše bude předmětem jednání soudu,“ dodal starosta.

Vyšetřování okolností záplav bude časově velmi náročné, kriminalisté odhadují, že se doberou k nějakému závěru minimálně až za půl roku. „A to z toho důvodu, že je zde velké množství poškozených, vypracovávají se také znalecké posudky z několika oborů,“ řekla mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Olešnice, která pramení v Oderských vrších nedaleko pramene Odry, při říjnových záplavách pohrozila i v dalších obcích na Přerovsku, z koryta se tehdy vylila například v přerovské části Penčice, v pohotovosti kvůli ní byli i hasiči v nedalekých Žeravicích, do obytných částí se ale nedostala.

Reklama

Doporučované