Hlavní obsah

Vyšetřovatelé zatkli šéfa automobilek Renault-Nissan-Mitsubishi, používal firemní peníze pro sebe

Šéfa Nissanu Carlose Ghosna zatkli z důvodu používání firemních peněz pro vlastní účely.Video: Reuters

 

Reklama

Předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn používal firemní peníze pro vlastní účely a dopustil se i dalších závažných pochybení. Oznámila to firma.

Článek

Generální ředitel Hiroto Saikawa proto navrhne, aby byl Ghosn okamžitě odvolán z funkce. Čtyřiašedesátiletý Ghosn je rovněž předsedou správní rady a generálním ředitelem francouzské automobilky Renault.

Akcie Renaultu dnes zamířily prudce dolů a krátce před polednem ztrácely zhruba 13 procent.

Japonský list Yomiuri uvedl, že tokijská prokuratura Ghosna zatkla, a to kvůli podezření, že ve finančních výkazech podhodnocoval své příjmy. O zadržení Carlose Ghosna informovala i japonská televize NHK. Japonská média už dříve uvedla, že Ghosn se dobrovolně dostavil k výslechu.

Automobilka Nissan oznámila, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje již několik měsíců. Spolu s Ghosnem se podvodů podle sdělení automobilky dopouštěl také další manažer Nissanu Greg Kelly.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilky Mitsubishi. Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Reklama

Doporučované