Hlavní obsah

Vyšetřovatelé dopadli možného pachatele výbuchu v Nashvillu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Federální vyšetřovatelé identifikovali možného pachatele výbuchu, který na Štědrý den otřásl centrem Nashvillu. Nyní prohledávají dům, se kterým je vyšetřovaná osoba spojená. Nashville nadále sužují výpadky komunikace.

Článek

Pachatele úřady podle několika zdrojů identifikovaly jako Anthonyho Quinna Warnera, 63letého muže, který měl podobnou značku a model obytného vozu, jenž byl k vidění na zveřejněných fotografiích. Takové vozidlo podle reportérky WKRN News Chelsea Beimfohrové v posledních dvou týdnech, možná letech, stálo na adrese, kterou nyní vyšetřovatelé prohledávají.

Nashvillská policie přijela v pátek ráno místního času do vylidněného centra města na základě ohlášení údajné střelby. Na místě však našla jen obytný vůz, z něhož se do okolí hlasitě ozýval nahraný záznam varující před brzkým výbuchem. Vozidlo pak o několik minut později skutečně explodovalo. Exploze podle AP poškodila nejméně 41 budov.

Starosta John Cooper vyhlásil v části centra města, kde došlo k výbuchu, zákaz vycházení, a to až do neděle. Dle svých slov tím chtěl umožnit co nejsnazší průběh vyšetřování. Podle Sky News na vyšetřování pracuje zhruba 250 agentů a analytiků FBI. Ve městě jsou rovněž přítomní specializovaní bomboví technici.

Zvláštní agent FBI Doug Korneski na sobotní tiskové konferenci uvedl, že nebyla nalezena žádná další zařízení a bezprostřední hrozba dalšího výbuchu neexistuje. Dodal, že policisté v okolí výbuchu objevili lidské ostatky, stále však není jasné, zda nález s incidentem souvisí.

„Ty škody jsou ohromující a je zázrak, že žádný z obyvatel nezemřel,“ napsal na Twitteru po prohlídce místa činu guvernér státu Tennessee Bill Lee. Dodal, že požádal o federální pomoc.

Tři lidé, kteří byli po výbuchu se zraněními převezeni do nemocnice, jsou podle AP ve stabilním stavu. Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že se jednalo o úmyslný útok, stále však podle nich není jasný motiv ani konkrétní cíl.

Na sociálních sítích se hojně šíří video, pořízené skrze aplikaci Google Mapy, na němž je zřetelně vidět zaparkovaný stejný typ obytného vozu, jaký explodoval v centru Nashvillu. Snímek v aplikaci pochází z května 2019. CBS News uvádí, že právě tuto adresu nyní vyšetřovatelé prohledávají, to na Twitteru tvrdí i novinářka webu Tennessean Natalie Neysa Alundová.

Rozsáhlý výbuch způsobil výpadek policejních nouzových systémů v Tennessee, Kentucky a Alabamě, mimo provoz zůstala i nashvillská informační linka o pandemii koronaviru či několik nemocničních systémů.

V okolí exploze rovněž není mobilní signál, protože se v blízkosti nacházelo ústředí telekomunikační společnosti AT&T. Společnost ale podle AP odmítla sdělit, kolika lidí se výpadek komunikace týkal. Výpadek dočasně přerušil provoz na letišti v Nashville, v sobotu však již lety normálně pokračovaly.

Provozovatel nemocničních systémů Thomas Health ze Západní Virginie v sobotu prohlásil, že má problémy se síťovým připojením, které přímo souvisejí s výbuchem v Nashvillu. Podle prohlášení Thomas Health nelze odhadnout, kdy dojde k obnově. Podobné problémy hlásí i Sumner Regional Medical Center v Tennessee. To na Facebooku uvedlo, že se musí obejít bez přístupu k některým datům, včetně lékařských záznamů.

Skupina místních podniků a televizních moderátorů nabídla dohromady 315 tisíc dolarů (6,8 milionu korun) za informace, které by vedly k dopadení viníka a vyjasnění celého incidentu.

„Naše ulice nelze nechat terorizovat takovým způsobem,“ napsal moderátor Marcus Lemonis, který přislíbil čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun) z celkové částky.

Reklama

Související témata:

Doporučované