Hlavní obsah

Vyšetřovatelé obvinili podnikatele Kočnera z objednání vraždy novináře Kuciaka

Prokurátoři k vyšetřování vraždy J. Kuciaka.Video: Aktuality.sk

 

Reklama

Kuciak se svou partnerkou byli zavražděni loni v únoru. Nyní vyšetřovatelé obvinili byznysmena Mariána Kočnera. O něm se už delší dobu hovoří jako o objednateli jejich vraždy. V současnosti je ve vazbě kvůli jinému případu.

Článek

Slovenští vyšetřovatelé obvinili kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera z loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Elitní slovenský prokurátor na tiskové konferenci řekl, že důvodem objednávky Kuciakovy vraždy byla jeho novinářská práce.

Podle prokuratury byl již dříve podezřívaný Kočner obviněn až nyní, protože vyšetřovatelé chtěli mít v ruce dostatek důkazů. Marián Kočner byl podle úřadů obviněn na základě objektivních důkazů, nikoli společenské objednávky.

Kočnera vyšetřovatelé umístili do nejpřísnější možné vazby. V tzv. koluzní vazbě jsou drženi obvinění, kteří by mohli například působit na svědky a spoluobviněné nebo jinak mařit trestní stíhání.

Na otázku, zda v rámci organizace a přípravy vraždy stál ještě někdo nad Kočnerem, vyšetřovatelé odmítli odpovídat.

Vyšetřovatelé také dále uvedli, že vražednou zbraň nenašli. „Máme však důkazy o tom, o jakou zbraň a střelivo šlo,“ uvedl prokurátor.

Vražda se podle vyšetřovatelů stala 21. února ve 20:21 hodin. Spáchal ji jeden pachatel, druhý byl komplicem, který ho na místo a z místa dopravil. Třetí osoba figurovala jako zprostředkovatel, čtvrtá si vraždu objednala. Právě z objednávky je obviněn Marián Kočner.

Dalšími obviněnými jsou vedle Kočnera ještě Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová. O prodloužení jejich vazby na maximální možnou lhůtu požádala prokuratura 11. března.

Podle prokuratury také bude rozpuštěn společný slovensko-italský vyšetřovací tým zabývající se případem Jána Kuciaka. Důvodem je skutečnost, že původní podezření, že se na vraždě podíleli občané Itálie, se nepotvrdilo.

Vražda novináře byla až do loňska ve středoevropském prostoru něčím téměř nemyslitelným. 26. února 2018 se však ze Slovenska do světa rozletěla zpráva o vraždě mladého a nadějného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Reklama

Související témata:

Doporučované