Hlavní obsah

Vyškovské kino prošlo modernizací, má nové sedačky i lepší zvuk

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vyškovské kino Sokolský dům prošlo modernizací, má nové sedačky i lepší zvuk. Investice vyšla na více než 8,8 milionu korun. Poprvé bude kino promítat příští týden.

Článek

V hledišti je 251 sedaček. „V posledních dvou řadách sálu jsou nově dvojsedadla pro páry. Celkem je jich sedm. Zvýšil se rozměr sedaček i výška opěráku. V první řadě jsou pak demontovatelné sedačky pro místa invalidů,“ uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (Volba pro město).

Řemeslníci také vyměnili akustické obložení, širší je projekční plátno, místo klasických žárovek je LED osvětlení. „Obklady stěn a stropu jsou dělané speciálně pro zvuk v kinosálech. Dosud se v našem případě jednalo o akustické vlastnosti určené pro koncerty. Právě zvuk je jedním z klíčových prvků,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec.

Hotovo bylo v polovině října. Dokončení se mírně posunulo i kvůli následkům bouřky z noci na pátek 25. června, kdy vichr poškodil střechu Sokolského domu. K pokračování bylo možné přistoupit až po likvidaci škod v sále a na jevišti. Plnění termínů ale ovlivnily i některé vícepráce. „Například bylo nutné upravit vzduchotechniku s ohledem na velikost nových akustických panelů. Při projektování to nešlo zjistit, protože výdechy byly kryté původními obklady. Bylo rovněž potřeba zvolit jiné zapravení po uzavření původních vstupů do sálu. U těch hlavních zase nebylo možné dát zpět původní dřevěné ostění ani vytvořit čisté zednické zapravení,“ uvedl Kadlec.

Diváci se do kina poprvé podívají ve středu 27. října. Ve zrekonstruovaných prostorách uvidí nejprve dokumentární pohled do soukromí Karla Gotta či nejnovější „bondovku“ Není čas zemřít.

„Pokud někdo návštěvu kin po koronavirovém období odkládal, nejlepším důvodem pro návrat jsou nejen chystané filmové novinky, ale i právě skončená rozsáhlá rekonstrukce našeho kina. Sál je krásný, má výbornou akustiku. V případě obrazu si držíme dlouhodobě slušný standard, jsme nicméně připravení na další zdokonalování technologií,“ uvedl vyškovský starosta Karel Jurka (ODS).

Šlo o druhou etapu rekonstrukce kina, divácky nejatraktivnější. První etapa se týkala například výměny řídicí jednotky v kotelně, expanzní nádoby, čerpadla a jednotlivých ventilů u rozvodů tepla a podobně. Příští rok je v plánu závěrečná etapa, která se bude týkat především nákupu moderní projekční technologie.

Reklama

Související témata:

Doporučované