Hlavní obsah

Výslech, na který čekala policie roky. Úplatky? Ne, peníze na byt, řekl exposlanec

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Marek Šnajdr se musí bránit policejnímu obvinění. Je přesvědčený, že nic špatného nespáchal. Kriminalisté jsou jiného názoru.

Reklama

Exposlanec ODS policii potvrdil předávání statisíců korun bývalé ředitelce nemocnice. Nešlo prý o úplatky, ale o vracení peněz.

Článek

„Dáváte si s Andreou Vrbovskou dárky?“

Otázka detektivů na exposlance ODS Marka Šnajdra, kterého už skoro tři týdny trestně stíhá v kauze úplatků v Nemocnici Na Bulovce, měla jasný účel.

„Květina, keramika… Ona nám dvoje dupačky,” odpověděl obviněný s tím, že dárky si dávají zejména při oslavě narozenin a výročí.

Policie má však podezření, že bývalý politik s pověstí šedé eminence zdravotnického zákulisí si s bývalou ředitelkou velké pražské nemocnice vyměňoval víc než přátelské pozornosti.

Podle její verze bylo v jedné ze zakázek Nemocnice Na Bulovce – šlo o dodávku lineárních urychlovačů za 160 milionů korun – připraveno až deset milionů korun na korupci. A Marka Šnajdra obvinila z přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

Trestně stíhaný expolitik i jeho advokát jakoukoli vinu popírají a Seznamu se podařilo získat záznam o celé Šnajdrově výpovědi, v níž policistům pohyb peněz mezi ním a obviněnou ředitelkou Bulovky vysvětloval.

Kšeft, který ztroskotal

Marek Šnajdr detektivům sice potvrdil, že někdejší ředitelce Bulovky Vrbovské opravdu předával statisíce korun, ale nešlo podle něho o žádný úplatek.

Skutečnost podle něho byla prozaičtější. Andrea Vrbovská si od něj původně chtěla koupit byt, a tak zaplatila zálohu. Z obchodu nakonec sešlo, takže Marek Šnajdr prý peníze postupně vracel.

„Paní Vrbovské jsem vracel za byt. Šlo o smlouvu na koupi bytu, která se potom stornovala… Kolik to bylo, z hlavy nevím, musím se podívat do smluv, už je to dávno,“ řekl Marek Šnajdr policistům.

Předmětem obchodu, který ve výpovědi popisoval, byl rozestavěný půdní byt na pražském Smíchově. Marek Šnajdr nemovitost vlastnil zhruba deset let, už se mu ale dle jeho slov nechtělo objekt rekonstruovat, a tak se rozhodl, že ho raději prodá – své známé Vrbovské. Exšéfka Bulovky Šnajdrovi zaplatila zálohu ve výši několika set tisíc korun. „Peníze mi dala jako zálohu na kupní cenu. Platbu mi dala v hotovosti. Zda u toho, když mi peníze předávala, byl někdo přítomen, to nevím, nevzpomínám si,” vypověděl exposlanec.

To, že si Andrea Vrbovská nakonec koupi bytu za zhruba čtyři miliony korun rozmyslela, vysvětlil Marek Šnajdr policistům tím, že si zřejmě uvědomila náklady na potřebnou rekonstrukci.

Na detaily zhruba dva až tři roky staré operace si však vzpomenout příliš nedokázal. Neuměl říct ani to, kolik přesně měl Vrbovské vrátit, ani v kolika splátkách k tomu mělo dojít.

A proč si peníze předávali v hotovosti a nikoliv bankovními převody z účtu na účet? „Asi to takto (míněno v hotovosti, pozn. red.) bylo zpočátku zaplaceno, takže to bylo stejnou formou vráceno. Proč mi ona tu zálohu nedala přes účet, netuším, asi to takto preferovala,” vysvětloval Šnajdr policistům. Slíbil, že do spisu založí dokumenty, které podle něho k zamýšlené transakci vznikly.

Detektivové se podivovali. Přišlo jim zvláštní, že si Šnajdr k okolnostem transakce s Vrbovskou v hlavě uchoval jen kusé poznatky. Bylo jim divné, že obviněný, který dle svých slov disponuje majetkem ve výši několika milionů, nevrátil exředitelce peníze v hotovosti najednou. „Předpokládám proto, že jsem vracel stejným způsobem, jakým byla záloha poskytnuta,” trval Marek Šnajdr podle protokolu na svém.

Byt se nakonec podařilo prodat jinému zájemci. Na dotaz policie, zda se v tomto případě předání peněz uskutečnilo také v hotovosti jako v případě Andrey Vrbovské, exposlanec odpověděl, že tentokrát šly peníze z účtu na účet. Kriminalisty zajímalo proč. „Možná to tak potenciální kupující chtěl. Neznám motivy, nepamatuji si detaily. Myslím, že se točíme v kruhu,” reagoval Marek Šnajdr.

Vyloučil také, že by si někdy předával peníze s náměstkyní z Bulovky Marií Nushiovou, která si na policií pořízených odposleších s Vrbovskou o penězích pro Šnajdra povídá.

„S paní Nushiovou jsme si nikdy žádnou finanční hotovost nepředávali,” řekl Šnajdr policistům.

Jak Seznam v pondělí informoval, vyšetřovatelé míní, že při nákupu lineárních urychlovačů pro Bulovku bylo 10 milionů korun určeno na úplatky. A to tak, že šlo o fiktivní fakturace stavebních subdodávek.

„Úplatky byly vygenerovány pomocí fakturace a plateb na účet subdodavatele společnosti Lamboro, zaslaných z účtu vítězného uchazeče společnosti Elekta Services. V období od září 2017 do dubna 2018 šlo o 9 755 453 korun,” tvrdí policie v dokumentu o zahájení trestního stíhání.

Detektivové mají za to, že majitel firmy Lamboro Vlastimil Došek (rovněž v případu obviněný, jeho advokát na dotazy Seznamu nereagoval) byl tím, kdo Marku Šnajdrovi předával peníze, které exposlanec podle nich „distribuoval” dál. Policie se v obvinění opírá o odposlechy, sledovačky a materiály, které zabavila při domovních prohlídkách.

Marek Šnajdr nejen při výslechu policejní obvinění odmítl, ale proti zahájení stíhání podal stížnost. Útočí zejména na klíčové svědectví obviněného podnikatele a lobbisty Tomáše Horáčka, který byl obviněn v kauze systémového uplácení zdravotnických zakázek a během vyšetřování kvůli naději na nižší trest začal s policií spolupracovat.

Pokud Marek Šnajdr označuje Horáčkovo svědectví za snůšku výmyslů, policie s ním pracuje jako s důležitým důkazním artiklem. Když k tomu přičetla vlastní poznatky z terénu, dospěla k závěru, že má sílu jednu z nejvlivnějších figur tuzemského zdravotnictví obvinit.

Reklama

Doporučované