Hlavní obsah

Výsledek bavorských voleb otřásá německou koalicí

Volby v Bavorsku otřásají vládnoucí koalicí.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

CSU získala historicky nejnižší procento hlasů. Někteří straníci požadují změnu vedení. Předseda Seehofer se ale rezignovat nechystá a slibuje udržet stabilní a funkční koalici. Sociální demokraté (SPD) požadují fungování národní koalice CDU/CSU a SPD změnit.

Článek

Německá vládnoucí koalice CDU, CSU, SPD je pod tlakem po velké ztrátě mandátů ve volbách v Bavorsku. Někteří volají po personálních změnách ve vedení. Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) chce změnit způsob vládnutí národní koalice. V pondělí to řekla reportérům předsedkyně SPD Andrea Nahlesová. Předseda Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer ujišťuje, že se budou snažit udržet koalici funkční a stabilní.

Nedělní výsledky z bavorských voleb způsobily vládnoucí straně CSU šok. Ta sice opět vyhrála, zaznamenala však s 37,2 procenta hlasů nejhorší výsledek za posledních 70 let. Ztrátu mandátů pocítil i jejich koaliční partner SPD.

Předseda CSU Seehofer doufal, že mu hlasy přinese jeho antiimigrační rétorika a kritika liberálního postupu Merkelové v přijímání uprchlíků. Jeho strategie však nevyšla a voliči přešli ke krajně pravicové straně Alternativa pro Německo (AfD) a straně Zelených.

Bývalý ministr dopravy za CSU Peter Ramsauer rozhlasové stanici Deutschlandfunk řekl, že po hořkých volebních ztrátách musí přijít debata o vedení strany. V případě výměny v čele Křesťanskosociální unie by se podle něj novým předsedou měl stát bavorský premiér Markus Söder, kterého strana na pondělním jednání opět nominovala na ministerského předsedu největší spolkové země. K budoucnosti své politické kariéry se Seehofer nijak vyjadřovat nechtěl.

Kritiku na Seehoferovu stranu si nenechala ujít ani předsedkyně SPD Andrea Nahlesová, která nejprve požadovala jeho rezignaci. V pondělí pak pouze uvedla, že personální otázky nechá na CSU samotné, způsob, jakým národní koalice pracuje, však potřebuje změnit.

Otázka vedení otřásla i Křesťanskodemokratickou unií (CDU). Debata se otevřela na téma, zda má šéfka strany Merkelová na prosincovém sjezdu opět kandidovat. Merkelová už ale dala najevo, že s tím počítá. Od vlivných spolustraníků se jí zatím většinou dostává podpory, i když nikterak nadšené. Někteří poslanci už ale požadují, aby sjezd přinesl jasné změny. Svou nespokojenost se současným stavem dala většina z nich najevo už koncem září, když nečekaně navzdory vůli Merkelové zvolila šéfem poslanecké frakce Ralpha Brinkhause a nikoli kandidáta předsedkyně CDU Volkera Kaudera.

Reklama

Doporučované