Hlavní obsah

Výsledky primárek v New Yorku si dají načas. I kvůli novému volebnímu systému

Foto: Profimedia.cz

Primárky v New York City.

Reklama

V New Yorku vrcholí hlasování o hlavních kandidátech na starostu metropole. A ačkoliv se primárky demokratů i republikánů konají v úterý, výsledky budou možná až za pár týdnů. Může za to nový volební systém i hlasy na dálku.

Článek

Demokrat Bill de Blasio dokončuje své druhé volební období a New York City čekají po těch loňských prezidentských další důležité volby. Letošní primárky před podzimními volbami starosty New York City na sebe strhly velkou pozornost. Z části za to může nový způsob hlasování – volební systém, v němž mají voliči možnost podpořit a podle preferencí seřadit hned pět uchazečů o listopadovou kandidaturu.

Zatímco republikánští voliči se v NYC rozhodují mezi dvěma kandidáty, na demokratickém poli je zájem o kandidaturu na starostu o poznání silnější. Uchazečů představili demokraté rovných třináct.

Podle americké CNN se neočekává, že by jeden z třinácti kandidátů získal nadpoloviční většinu hlasů. Postup bude tedy takový, že se postupně přepočítají hlasy podle žebříčku na hlasovacích lístcích. Kandidáti s nejnižšími počty hlasů z jednotlivých kol odpadnou a jejich hlasy se přerozdělí ostatním, dokud nezbydou dva nejsilnější uchazeči. A zvítězí ten s nejvyšší podporou.

Jedná se o systém, jehož podpora napříč Spojenými státy sílí. Maine ho používá při každých volbách, v Utahu a Virginii jde o jednu z možností a například v Kalifornii, státě New York nebo třeba ve Wyomingu tento volební systém používají jen konkrétní města či okresy.

Volby v metropoli, jež má 8,4 milionu obyvatel, začaly de facto už 12. června, kdy odstartovala fáze předčasného hlasování. Ta trvala do 20. června a primárky nyní finišují volebním úterkem.

Sčítání hlasů zkomplikuje nejen nový volební systém, ale i velký zájem o korespondenční hlasování. Z něho plyne až zhruba 210 tisíc hlasů, na něž musí sčitatelé počkat. Dobrat se konečných výsledků by tak mohlo podle listu The New York Times trvat týdny – nemuselo by o nich být jasno dříve než 12. července.

Kam směřuje NYC, potažmo Amerika?

Americká média se soustředí zejména na těsné klání v modrém táboře. A to kvůli složení newyorského elektorátu, kvůli němuž finální demokratický kandidát velmi pravděpodobně zvítězí i v listopadových volbách.

Ačkoliv je na straně demokratů 13 kandidátů, volební souboj se podle NYT odehrává mezi osmi z nich. Ti se zúčastnili i závěrečných televizních debat. K největší třenici o hlasy Newyorčanů pak dochází mezi čtyřmi v průzkumech nejúspěšnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Eric Adams.

Nejlépe z nich vyšel šedesátiletý Eric Adams. Bývalý policista s bohatou politickou historií, jenž nyní působí jako předseda městského obvodu Brooklyn, nejlidnatější části NYC. Na demokratickém spektru patří podle New York Times mezi umírněné, konzervativnější kandidáty. Jeho největšími prioritami jsou veřejná bezpečnost, tedy snížení kriminality, veřejné zdraví a náprava ekonomiky. Ve světle loňských protestů proti policejní brutalitě se postavil za newyorské bezpečnostní složky, jakýkoliv rasismus z jejich strany nicméně odsoudil.

Mezi umírněnými je i Andrew Yang, někdejší demokratický uchazeč o kandidaturu v listopadových prezidentských volbách. Tehdy se do povědomí Američanů zapsal návrhem na „základní nepodmíněný příjem“ ve výši jednoho tisíce dolarů, tedy přibližně 21 a půl tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Yang.

Magazín The Atlantic Yanga označil za kandidáta-celebritu – jako kdyby byl členem klanu Kardashianů, notoricky známých amerických celebrit, akorát v politickém světě. Yang na své popularitě zapracoval a v průzkumech obsadil horní příčky i přesto, že se tento šestačtyřicetiletý bývalý právník dlouhá léta o politický život nezajímal.

V posledních dnech se objevily zprávy o uzavření jakéhosi spojenectví mezi Yangem a další favorizovanou kandidátkou Kathryn Garciovou. Yang totiž s ohledem na nový volební systém apeloval na své voliče, aby Garciové dali hlas v rámci pětibodového hlasovacího lístku.

Umírněná kandidátka, jež působila v čele newyorského úřadu dohlížejícího na svoz odpadu či správu městských budov, tento apel Yangovi neoplatila. Adams nicméně o dvojici prohlásil, že se snaží potlačit hlasy afroamerické a latinoamerické menšiny.

Foto: Profimedia.cz

Maya Wileyová.

Čtvrtou možnou favoritkou je právnička, aktivistka za občanská práva a někdejší poradkyně De Blasia Maya Wileyová. Tu veřejně podpořila například Alexandria Ocasio-Cortezová, progresivní demokratka ze Sněmovny reprezentantů, kde zastupuje 14. volební okrsek v New York City.

Vítěz mezi demokraty platí prakticky i za favorita podzimního finálního klání o post starosty. A podle BBC nastíní i politické směřování Ameriky v příštích letech – zda půjde konzervativnější, či naopak progresivnější cestou.

Reklama

Související témata:

Doporučované