Hlavní obsah
Online

Sílí hlasy pro odvolání Trumpa. Přidala se i šéfka Sněmovny

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Americký Kongres potvrdil zvolení Joea Bidena prezidentem. Jednání ve středu přerušili příznivci Donalda Trumpa, když prorazili zátarasy a vnikli do budovy, kde zákonodárci jednali.

Článek

Co byste měli vědět?

- Američtí zákonodárci potvrdili po nepokojích v Kapitolu, které vyvolali ve středu Trumpovi příznivci, vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách.

- Zvolený americký prezident Joe Biden označil středeční útok na Kapitol za jeden z nejčernějších dnů v dějinách USA. Končícího prezidenta Donalda Trumpa obvinil z podněcování k násilí a podrývání demokracie prostřednictvím svých výroků a zpochybňováním volebních výsledků.

- Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve čtvrtek vyzvala k okamžitému odvolání prezidenta Donalda Trumpa prostřednictvím 25. ústavního dodatku. Přidala se tak k řadě demokratů i republikánů, kteří prosazují odvolání prezidenta Donalda Trumpa z úřadu, i když mu do konce mandátu zbývá 13 dní.

VÍCE O VÝZNAMU VOLEB SE DOČTETE ZDE:

  • Po středečních nepokojích ve Washingtonu zatkli přes 90 lidí

    Washingtonská policie po středečních násilnostech v areálu Kongresu Spojených států zatkla více než 90 lidí. Informovala o tom dnes agentura AP. Podle prokurátora federálního distriktu metropole Washingtonu Michaela Sherwina by mohli zadržení čelit obžalobě i z podněcování ke vzpouře či výtržnictví.

    „Všechny možnosti jsou na stole,“ uvedl Sherwin. Čtyřicet lidí podle něj už washingtonská prokuratura obžalovala, ještě dnes by k nim mělo přibýt dalších 15 lidí. Dosud se obžaloby týkají především trestných činů, jako jsou nedovolené vniknutí či krádež. Podle Sherwina zmizely věci během středečních událostí z několika kanceláří v Kapitolu. Kvůli některým ukradeným předmětům panují obavy o národní bezpečnost.

    Sherwin uvedl, že stovky lidí nyní vyhodnocují fotografie a videa pořízená ve středu v Kapitolu, která se objevila na sociálních sítích. Cílem je „pohnat před spravedlnost“ lidi, kteří se dopustili při vpádu do budovy trestných činů. Pokud se prokáže spoluúčast členů ochranky Kapitolu, dočkají se podle Sherwina obžaloby i oni.

  • Podle Obamové by měly všechny sociální sítě trvale Trumpa zablokovat

    Bývalá první dáma Michelle Obamová sdílela ve čtvrtek stanovisko k včerejším událostem v americkém Kapitolu. „Včerejší den byl naplněním přání infantilního a nevlasteneckého prezidenta, který nedokáže zvládnout pravdu o svých selháních,“ napsala Obamová. Mimo jiné také zmínila, že nastal čas, aby společnosti sídlící v Sillicon Valley natrvalo zablokovaly prezidentovy účty.

  • Biden chce do dalších vládních postů Raimondovou a Walshe

    Budoucí americký prezident Joe Biden nominuje do funkce ministra práce bostonského starostu a bývalého odboráře Martyho Walshe a guvernérku Rhode Islandu Ginu Raimondovou ministryní obchodu. Do čela vládní Agentury pro malé podniky (SBA) si nastupující prezident vybral Isabel Guzmanovou. S odkazem na nejmenované zdroje to napsala agentura Reuters. Jména nominantů podle televize CNN Biden zřejmě oficiálně oznámí v pátek.

  • Ke kritice Trumpa se přidali další republikáni

    Úřadující ministr obrany Christopher Miller odsoudil středeční násilí až dnes. „Včerejší násilnosti v Kapitolu jsou trestuhodné a odporují zásadám ústavy Spojených států. Naše republika mohla být včera narušena, ale kongresmani ve svém odhodlání dokončit práci nezakolísali,“ řekl Miller. Dodal, že Pentagon zajistí poklidné předání moci Bidenovi.

    Republikánský senátor Lindsey Graham řekl, že prezident musí uznat svůj podíl na násilí v Kapitolu a pochopit, že „jeho činy jsou problém, ne řešení“. Graham byl ve volební kampani v roce 2016 Trumpovým stranickým soupeřem a řekl o něm tehdy, že není k zastávání prezidentského úřadu mentálně vybaven. Později se stal jeho blízkým spojencem a partnerem v golfu. Nyní řekl, že nelituje svého spojenectví, avšak „láme mu srdce, že jeho přítel a prezident umožnil to, co se stalo ve středu“.

  • Norský poslanec si už nemyslí, že si Trump zaslouží Nobelovu cenu

    Norský poslanec Christian Tybring-Gjedde, který loni na podzim navrhl Donalda Trumpa na Nobelovu cenu za mír, si už nemyslí, že by si americký prezident ocenění zasloužil. Řekl to dnes zpravodajské stanici TV2 Nyhetskanalen. Trumpovy zásluhy o mír na Blízkém východě jsou podle Tybringa-Gjeddeho sice velké, jeho chování po listopadové volební porážce ale úspěchy zastínilo.

  • NYT: Trump uvažuje o tom, že by se omilostnil

    Podle zprávy amerického deníku The New York Times (NYT) uvažuje americký prezident Donald Trump o tom, že by se před skončením v úřadu „preventivně“ omilostnil. Deník uvádí, že měl případnou milost několikrát probrat se svými podřízenými a snažil se zjistit, zda by mu takový krok legálně a politicky nějak prospěl. Zatím není jasné, zda téma znovu otevřel po včerejších nepokojích, které vyvolali jeho příznivci v Kapitolu.

  • Pelosiová po událostech v Kapitolu vyzvala k odvolání Trumpa

    Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes vyzvala k okamžitému odvolání prezidenta Donalda Trumpa prostřednictvím 25. ústavního dodatku. Uvedla přitom, že prezident podnítil středeční vpád svých stoupenců do sídla Kongresu. Informovala o tom agentura Reuters, která události posledního dne popsala jako útok na americkou demokracii.

    „Včera prezident Spojených států podnítil ozbrojenou vzpouru proti Americe,“ řekla Pelosiová novinářům v Kapitolu. Výtržníky, kteří do Kapitolu vnikli, označila za teroristy. Podle agentury AP Pelosiová bude usilovat také o odvolání šéfa pořádkových sil Kapitolu.

    Jeden z článků 25. ústavního dodatku řeší situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí. Navrhovatelé měli na mysli situaci, kdy je prezidentova schopnost oslabena fyzickou či mentální nemocí. V širší interpretaci se ale uvádí, že se dá tato pasáž použít i v situaci, kdy se prezident chová nebezpečným způsobem.

  • Biden obvinil Trumpa z podněcování násilí a podrývání demokracie

    Zvolený americký prezident Joe Biden dnes označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA. Končícího prezidenta Donalda Trumpa obvinil z podněcování k násilí a podrývání demokracie prostřednictvím svých výroků a zpochybňováním volebních výsledků.

    Ti, kdo ve středu pustošili Kapitol, jsou podle něj lůza. Trump podle něj zneužil tento rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů. Kongres dnes s konečnou platností potvrdil Bidena vítězem voleb, Trump zůstává přesvědčen, že volby vyhrál sám.

  • Ministryně dopravy USA po událostech v Kapitolu rezignuje

    Americká ministryně dopravy Elaine Chaová dnes po středečním útoku na Kapitol oznámila svou rezignaci. Informovala o tom agentura Reuters. Do sídla amerického Kongresu ve středu vtrhli stoupenci prezidenta Donalda Trumpa. O život přišli čtyři lidé.

    Chaová, která je manželkou lídra republikánské senátní většiny Mitche McConnella, uvedla, že její rezignace nabývá platnosti v pondělí. Poznamenala, že ji středeční události „hluboce znepokojily“, a to takovým způsobem, že se přes to nemůže přenést.

  • Američtí kongresmani řeší odvolání Trumpa

    Pro aktivaci 25. článku ústavy jsou šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer i republikánský poslanec Adam Kinzinger. „Vše nasvědčuje tomu, že je prezident nezvladatelný a není nejen schopen dostát povinnostem a přísaze, ale ani udržet si kontakt s realitou,“ řekl Kinzinger. Schumer vyzval Trumpovu vládu, aby prezidenta zbavila úřadu. Útok na Kapitol byl podle něj projev „vzpoury proti Spojeným státům rozpoutaný prezidentem“. „Tento prezident by neměl být v úřadu ani o den déle,“ sdělil Schumer a vyzval Pence a vládu k aktivaci dodatku 25.

    Mezi demokratickými poslanci koluje návrh žaloby na zahájení procesu Trumpova svržení pomocí impeachmentu. Poslanec z Demokratické strany David Cicilline oznámil, že návrh připravil s kolegou Tedem Lieuem a Benem Raskinem.

  • Po středečních nepokojích ve Washingtonu zatkli sedm desítek lidí

    Washingtonská policie po středečních násilnostech v areálu Kongresu Spojených států zatkla 68 lidí. Řekl to dnes její velitel Robert Contee.

  • Trumpa opouští kvůli násilí jeho lidé

    Násilné nepokoje na zákonodárné půdě Kapitolu ve Washingtonu rozpoutaly chaos. Za viníka nejčastěji média i politici označují prezidenta Donalda Trumpa. A právě od něj teď odchází jeho blízcí spolupracovníci.

  • Facebook zablokoval Trumpův účet „na neurčito“

    Sociální síť Facebook včera zablokovala účet Donalda Trumpa. Omezení Facebooku na účet amerického prezidenta budou ale platit minimálně další dva týdny a možná „na neurčito,“ uvedl šéf společnosti Mark Zuckerberg v příspěvku na blogu. Jde o zatím nejzávažnější zásah do Trumpova účtu. Facebook je po včerejší noci pod palbou kritiky. Pokud Trumpův účet trvale odstraní, bude vůbec první podobnou platformou, která podobný krok učiní.

  • CNN: Mezi republikány v USA se mluví o možnosti Trumpova odvolání

    Mezi americkými republikány přibývá těch, kteří prosazují odvolání prezidenta Donalda Trumpa z úřadu, i když mu do konce mandátu zbývá 13 dní. Reagují na středeční násilí v Kapitolu, kam v době, kdy se Kongres sešel k potvrzení výsledku prezidentské volby, vtrhli Trumpovi stoupenci podněcovaní jeho nepodloženými výroky o volebních podvodech. Čtyři z republikánů se vyslovili pro aktivaci 25. ústavního dodatku, několik dalších navrhuje odvolání prostřednictvím trestního stíhání.

    Jeden z článků 25. ústavního dodatku řeší situaci, v níž prezident není schopen vykonávat svou práci, ale sám neodstoupí. Navrhovatelé měli na mysli situaci, kdy je prezidentova schopnost oslabena fyzickou či mentální nemocí. V širší interpretaci se ale uvádí, že se dá tato pasáž použít i v situaci, kdy se prezident chová nebezpečným způsobem.

    Aby mohl být 25. dodatek aktivován, musel by viceprezident Pence a většina Trumpova kabinetu prohlásit, že prezident není schopen dostát svým povinnostem, a odvolat ho. Pence by se pak ujal prezidentského úřadu.

  • Bílý dům vyjádřil lítost obětem včerejších nepokojů

    Mluvčí Bílého domu Judd Deere zveřejnil stanovisko ke včerejším událostem v americkém Kapitolu. „Bílý dům truchlí nad ztrátami na životech, k nimž došlo včera, a projevuje soustrast jejich rodinám a blízkým,“ stojí v textu.

  • Video: Kancelář senátora po návštěvě Trumpových příznivců

    Demokratický senátor Jeff Merkley sdílel na svém Twitteru video, na kterém ukazuje, jak vypadá jeho kancelář po útoku Trumpových příznivců. Ti mu vylomili dveře, poničili výzdobu a vybavení kanceláře a také odcizili notebook.

  • Odbory varují letušky před agresivními pasažéry na letech z Washingtonu

    Americké odbory varují letové posádky před přepravou cestujících z Washingtonu, kde včera Trumpovi příznivci vyvolali nepokoje. Podle amerických aerolinek mezi nimi mohou být agresivní pasažéři. Přijali proto několik bezpečnostních opatření, na palubě se například nebudou prodávat alkoholické nápoje, informuje CNN.

  • Vyjádření indického premiéra

    „Zprávy o nepokojích a násilí ve Washingtonu D.C. mě zarmoutily. Řádné a mírové předávání moci musí pokračovat. Není možné, aby byl demokratický proces podkopáván nezákonnými protesty,“ cituje indického premiéra Naréndru Módího stanice ABC.

  • Zabarikádovala dveře a psala rodině. Zážitky členky sněmovny

    Takto reagovala na vniknutí příznivců Donalda Trumpa členka Sněmovny reprezentantů za demokraty Grace Mengová. „Nechtěla jsem mluvit nahlas. Musela jsem zhasnout světla a vše, co by vydávalo jakýkoliv zvuk. Jen jsem pak psala své rodině, že je miluji,“ vylíčila své zážitky z útoku na Kapitol Mengová stanici CNN.

Reklama

Hlavní zprávy