Hlavní obsah

Vítězem prezidentských voleb je Joe Biden - už je jasno ve všech státech

Reklama

aktualizováno •

Aktuální vývoj průběžných výsledků prezidentských voleb si můžete projít v grafice stát po státu.

Článek

Kandidát Demokratické strany Joe Biden získal v amerických prezidentských volbách 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující šéf Bílého domu Donald Trump 232. V pátek 13. listopadu to uvedla celostátní americká média poté, co vyhlásila vítěze ve zbývajících dvou státech USA. Georgii a jejích 16 volitelů připsala Bidenovi, Severní Karolínu s 15 hlasy Trumpovi.

Konečný výsledek je zrcadlovým obrazem toho z roku 2016, kdy to byl Trump, kdo ovládl státy s celkovými 306 voliteli.

Že se Joe Biden se stane příštím prezidentem Spojených států amerických bylo pravděpodobné již minulý týden, kdy mu agentura AP přisoudila Pensylvánii, díky čemuž získal dalších 20 volitelů a překonal hranici 270 volitelů potřebných k zisku Bílého domu. CNN, a poté i další významná média, mu na základě tohoto zisku přisoudila vítězství.

V pátek se také podle projekcí CNN i deníku New York Times (NYT) ukázalo, že Joe Biden zvítězil i v Arizoně, se kterou stávající prezident Donald Trump pro vítězství počítal. Ziskem 11 volitelů za Arizonu měl Biden už 290 volitelů.

Podle Trumpa byly volby zkorumpované

Donald Trump dal mezitím opakovaně najevo, že se nehodlá vzdát. Současný prezident od doby, kdy začal ztrácet, také napadá legitimitu voleb a jeho tým právníků už zahájil boj u soudů. „Nekoná se žádná modrá vlna, kterou předvídali. Naopak je tu červená vlna,“ například řekl s odkazem na tradiční barvy demokratů a republikánů v noci na pátek po konání voleb. Přidal pak několik nepodložených obvinění o podvodech u voleb a také dodal, že „hlasy poštou zničily náš systém, ten systém je zkorumpovaný“.

Trump ve stejnou dobu také vzkázal Bidenovi, že by se neměl neprávem prohlašovat prezidentem, protože to může udělat i on sám. Současná soudní řízení jsou podle něj „jen začátek“.

Už dřív pak z týmu současného prezidenta zaznělo, že pokud by se počítaly jen legální hlasy, vyhrál by Trump. Minulý čtvrtek večer středoevropského času Trump napsal, že napadne všechny výsledky ve státech, kde jej až v průběhu voleb začal předhánět jeho protikandidát.

Jeho tým už začal i vybírat u Trumpových příznivců peníze na právníky. Žádosti rozesílal třeba SMS zprávami s hesly jako „Zastavte levičáky“ nebo „Nesmí nám ukrást volby“, píše BBC.

Prezident pak také dva dny po uzavření volebních místností vyzval k zastavení sčítání hlasů. „Zastavte sčítání!“ napsal velkými písmeny na Twitter.

Rétoriku o jasném vítězství, které může zmařit jen podvod, Trump nasadil už 4. listopadu. „Vedeme ve velkých číslech, ale oni se snaží ty volby ukrást. Nikdy je nenecháme to udělat. Nelze odevzdávat hlasy až po uzavření volebních místností!“ napsal Trump na Twitteru.

Volební den i noc na Seznam Zprávách

- ŽIVĚ průběžné sčítání hlasů v jednotlivých státech.

- ONLINE o průběhu hlasování.

- Volební střípky zpoza oceánu od Jana Kordovského na profilech SZ na Twitteru a Facebooku.

- Články od našich redaktorů Jolany Humpálové, Evy Soukeníkové nebo Jiřího Hoška.

- Analýzy a komentáře.

Reklama

Doporučované