Hlavní obsah
Online

Babiš odvolal slib, že odejde. „Zůstanu ve Sněmovně, zůstanu v opozici,“ řekl

Foto: Twitter Andreje Babiše

Andrej Babiš ve svém dnešním videopořadu.

Reklama

aktualizováno •

Povolební vyjednávání sledujeme v online reportáži.

Článek
  • Volby vyhrála koalice Spolu, prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Před polednem se prezident vůbec poprvé vyjádřil k výsledku voleb - poblahopřál zvoleným poslancům. Poté byl převezen sanitkou do nemocnice. Důvodem jsou akutní komplikace jeho dlouhodobých zdravotních obtíží. Podrobnosti ZDE.
  • Andrej Babiš dnes večer stáhl svá slova, že pokud skončí v opozici, opustí politiku. „Stokrát mi můžete říkat, ať se vrátím na Slovensko, ale já jsem český premiér, jsem hrdý Čech a já to prostě nevzdám. Takže mám pro vás špatnou zprávu. Zůstanu v té Sněmovně. Zůstanu,“ řekl ve svém videopořadu Čau lidi.
  • Koalice Spolu a Pirátů a Starostů již zahájily povolební vyjednávání. Dohodly se, že sestaví vládu a vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby jejich představitele pověřil sestavením vlády. Podrobnosti k dělení ministerstev ZDE.
  • Vše podstatné sledují Seznam Zprávy v online reportáži. Přinášíme analýzy i postřehy reportérů ze zákulisí volebních štábů a také fotoreportáže.
  • Vykroužkovaný hejtman možná odmítne Sněmovnu

    Díky kroužkování patří k největším volebním skokanům. Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš figuroval na kandidátce ANO do sněmovních voleb až na poslední 22. pozici. Přesto díky pěti tisícům preferenčních hlasů může zamířit do Sněmovny.

    Pokud ovšem poslaneckou funkci vezme. Zatím se nerozhodl. Je přesvědčený, že jeho hnutí v kraji neprávem uškodila kauza Bečva. A nevzdává se naděje, že ANO bude ve vládě.

  • Volby po tornádu. Jako referendum o vládě

    Ve značně poničené Moravské Nové Vsi na Břeclavsku získalo bez jedné desetiny hnutí ANO třicet procent. „Nijak moc nevybočujeme z republikového průměru. Historicky to s nějakou odchylkou několika procent vždy kopíruje celostátní výsledky. Nepřisuzoval bych tomu hlubokou politologickou analýzu,“ sdělil starosta městyse Marek Košut (TOP 09). Z obcí, které na konci června zasáhlo tornádo, vládní hnutí nezvítězilo pouze v Lužicích.

  • Největší podíl žen mají Piráti a Starostové

  • O rozdělení mandátů rozhodlo jen 52 procent lidí

    Ve volbách do Poslanecké sněmovny dosud nikdy nepropadlo tolik hlasů. Strany, které nakonec nepřekročily pětiprocentní limit pro vstup do parlamentu, volilo přes milion lidí. Zhruba každý pátý hlas tak skončil z pohledu rozdělení sil ve Sněmovně vniveč.

  • Generační změna směrem k liberálnějším politikům se nekoná

    Od právě skončených voleb měl každý nějaká očekávání a nakonec je každý dost překvapen. Co jsou nejvíc šokující události voleb? ANO nevyhrálo, Piráti vyhořeli a do Sněmovny se dostaly jen čtyři subjekty nebo koalice.

  • SPD na jihu Moravy věřila ve tři mandáty, o jeden přišla

    Hnutí SPD v Jihomoravském kraji doufalo, že ve sněmovních volbách získá minimálně tři mandáty jako minule, o jeden ale přišlo. Jihomoravský lídr kandidátky Jan Hrnčíř ČTK řekl, že konkurence byla velká. SPD získala na jižní Moravě podporu 9,35 procenta voličů, v celostátním měřítku získala 9,56 procenta. Volby vyhrála koalice před hnutím ANO.

    „Před volbami jsme věřili, že získáme minimálně stejný počet mandátů jako minule a ještě o nějaké procento posílíme,“ uvedl Hrnčíř. Mandát obhájil spolu s poslankyní Lucií Šafránkovou.

    Konkurence podle něj byla velká. „Navíc propadlo milion hlasů, nejvíce v historii. V tomto světle není výsledek blížící se deseti procentům na republikové úrovni špatný. Chyběly nám v kraji desetiny procent na třetí mandát. Z mého pohledu nás dolů stáhly výsledky v Brně, které pro nás byly slabé,“ řekl Hrnčíř.

  • V Babišově kampani byla jedna osudová chyba: pozvání Viktora Orbána

    ČSSD promarnila šanci využít historického vítězství sociální demokracie v Německu. A Andrej Babiš chyboval, když pozval Viktora Orbána.

  • Vondráček ví, jak je na tom prezident

    Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) dostal zprávu o aktuálním zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Veřejnosti ale ani on podrobnosti nesdělil.

  • Babiš obrátil. V politice zůstane, i pokud skončí v opozici

    Premiér Andrej Babiš v neděli ve svém videopořadu Čau lidi odvolal svá slova, že pokud prohraje volby, odejde z politiky a že v opozici sedět nebude. „Vyjádřil jsem se, že nebudu sedět ve Sněmovně, že nebudu v opozici. Přemýšlel jsem o tom. Včera večer jsme měli předsednictví, tak jsme se o tom bavili,“ řekl dnes Babiš.

    Premiér začátkem týdne v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že pokud by ANO skončilo v opozici, ve Sněmovně by „neseděl“.

    „Jsme tady největší politická síla, máme 72 mandátů. (…) Druhá ODS jich má 34, ani ne půlku. Já jsem tomuto projektu věnoval deset let života. A dělal jsem to nezištně, ve prospěch této země. (…) Stokrát mi můžete říkat, ať se vrátím na Slovensko, ale já jsem český premiér, jsem hrdý Čech, a já to prostě nevzdám. Takže mám pro vás špatnou zprávu. Zůstanu v té Sněmovně. Zůstanu. A pokud skončíme v opozici, tak tam budu. A budeme sledovat všechny ty sliby pana Fialy. Těch sto miliard úspor a všechny ty kecy. A tu Babišovu drahotu? Tak na to jsem zvědav. Jak to všechno vy zvládnete,“ obrátil se řečnickou otázkou na vítěze voleb.

    „Jediný program pětikoalice zbavit se nenáviděného Babiše nakonec přebil všechno,“ dodal.

  • Hospitalizace Zemana neohrožuje povolební vyjednávání, říká jeho mluvčí

    Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

    „Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ napsal Ovčáček ČTK. „Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

    Ovčáček zároveň uvedl, že Zemanově rodině a jeho nejbližším spolupracovníkům „od počátku leží na srdci zdraví pana prezidenta“. „Nikoliv politika. Je zároveň nutno zdůraznit, že současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ poznamenal mluvčí.

  • Piráti a Starostové získali většinu, ale jen v zahraničí

    Hlasování českých voličů v zahraničí již tradičně ukázalo odlišný výsledek, než jaký byl nakonec v Česku. Nejúspěšnější byla koalice Pirátů a Starostů, která u Čechů žijících v zahraničí dostala dohromady přes 50 procent. Druhá se umístila koalice Spolu s více než 34 procenty. Hnutí ANO těsně nedosáhlo na pět procent a na čtvrtém místě se umístila SPD s 2,19 procenta.

  • Předseda Sněmovny bude z koalice Spolu, předpokládá Jurečka

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v Interview ČT24 řekl, že předseda Poslanecké sněmovny bude nejspíš z koalice Spolu. „Dává to největší logiku,“ uvedl. Ze které konkrétní strany předseda vzejde, ale odmítl upřesnit.

  • Rakušan: Jediná možnost je společná vládní účast

  • Jak do vlády? Vnitro pro Rakušana, Bartoš vicepremiérem

    Po včerejším podepsání memoranda o spolupráci s koalicí Spolu dnes Piráti a hnutí STAN celý den jednají o složení vyjednávacího týmu a také o křeslech ve vládě, o která si řeknou. Starostové a nezávislí, kteří získali 33 mandátů, podle dobře informovaných zdrojů Seznam Zpráv usilují o čtyři ministerstva. Jedno už je ložené – rezort vnitra pro šéfa STANu Víta Rakušana. V případě předsedy Pirátů se mluví o postu vicepremiéra pro digitalizaci.

  • Nově zvolený poslanec Horák chce zůstat i starostou

    Dvojka jihomoravské kandidátky Spolu Jiří Horák (KDU-ČSL) si chce k poslaneckému mandátu ponechat i funkci starosty Bučovic na Vyškovsku. „Funkce starosty dává člověku spojení s lidmi, aby viděl i ty problémy obyčejných lidí, obyčejných měst a obcí a aby zůstal nohama na zemi,“ dodal Horák.

  • Paroubek: Pro ČSSD se klidně obětuji a vrátím se

    Bývalý předseda vlády za ČSSD Jiří Paroubek nabízí straně pomoc. Je připraven se vrátit a obětovat se pro její návrat do Sněmovny. „Pokud bude zájem a vznikne širší platforma funkcionářů a členů, tak jsem ochoten k této oběti. Strana si to zaslouží,“ uvedl v rozhovoru pro DVTV Paroubek.

  • Prezident Miloš Zeman již trumfy v rukou nemá

    Předvolební prohlášení prezidenta Zemana, že bez ohledu na výsledky voleb pověří sestavením nové vlády předsedu vítězné strany, ne koalice, můžou vzít za své. Vlivem jednoznačných volebních výsledků – a vážné nemoci hlavy státu.

  • V přepočtu vyhrál na kroužky Babiš

    Na první pohled dopadl lídr hnutí ANO Andrej Babiš v preferenčních hlasech hůř než většina lídrů opozičních koalic. Umístil se na žebříčku nejvíce kroužkovaných politiků až na čtvrtém místě - za Vítem Rakušanem (STAN), Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Petrem Fialou (ODS). Při pozornějším přepočtu se ale ukazuje, že v rámci možností kraje, kde kandidoval, mu kroužek udělilo nejvíce voličů. Více v článku.

Reklama

Hlavní zprávy