Hlavní obsah

Vyšlo pokračování Urbanova thrilleru o zmizení českých studentů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V těchto dnech vychází novinka Josefa Habase Urbana s názvem Stíny Valbone, která navazuje na jeho thriller Návrat do Valbone. Urban se v publikaci zabývá skutečným případem zmizení tří českých studentů v roce 2001 v Albánii.

Článek

Stíny Valbone začínají v okamžiku, kdy hlavní hrdinka příběhu najde fotografii přítele, jenž před rokem zahynul při pátrání po ztracené trojici studentů v albánském Prokletije. Datum v rohu je však sotva týden staré. Druhá cesta na místo zločinu se stává nevyhnutelností. Hrdinka však zatím netuší sílu albánské mafie.

„Velmi mne překvapilo, že příběh tří studentů dostal pokračování v podobě knihy Stíny Valbone. Člověka až mrazí, že je to příběh podle skutečné události. Ztratili se tři občané České republiky, vlastně ještě děti. Nikdo nebyl za to, co se stalo, potrestán. Vypadá to, že jediní, kdo se chtěli dopátrat pravdy, byli rodiče a autor této knihy, rozhodně ne naše bezpečnostní složky,“ napsal v předmluvě Milan Špalek, baskytarista a textař rockové skupiny Kabát.

Za úvodní díl Urban obdržel Krameriovu cenu za literaturu a investigaci. Autor se pátrání po studentech věnoval na přání matky zmizelých bratrů Pavelkových a bratra pohřešované Lenky Tučkové několik let. Jeho závěry, že se stali oběťmi kosovského gangu, který obchodoval s lidskými orgány, podle něho potvrdili nejen svědci na místech událostí, kam se Urban osobně vydal, ale i vyšetřovatelé případu.

Román je zčásti fikce, ale pro závažnost popisované události by měl být varováním. V případě první části příběhu Urban, autor bestsellerů Habermannův mlýn, 7 dní hříchu nebo románu Tenkrát v ráji, uvedl, že ze 70 procent jde o skutečnost a ze 30 procent o fikci. Drsný příběh z albánského Valbone se pravděpodobně dočká filmového zpracování. „Zájem režisérů je značný. Dění kolem pandemie koronaviru však zatím filmařské práci nepřeje,“ podotkl Urban.

Za účelem osvěty široké veřejnosti vznikly webové stránky www.navratdovalbone.cz, kde je zveřejněna korespondence obou rodin se zainteresovanými institucemi. Do kauzy byla tehdy s nulovým výsledkem zapojena řada českých i mezinárodních institucí včetně Interpolu.

O obchodu s lidskými orgány v této oblasti se hovoří již několik let. Dva kosovští lékaři byli v opakovaném procesu před třemi lety odsouzeni k trestům vězení za účast ve zločinecké síti, která v nemocnici na okraji kosovské metropole Priština organizovala ilegální transplantace. Již v roce 2010 švýcarský vyšetřovatel ve zprávě pro Radu Evropy Dick Marty z obchodování s orgány srbských vězňů a dalších lidí v Albánii obvinil několik vysokých představitelů Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) včetně bývalého kosovského prezidenta Hashima Thaçiho, který nedávno stanul před soudcem zvláštního tribunálu pro Kosovo v Haagu. Jeden z bývalých vůdců UÇK čelí obviněním z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované