Hlavní obsah

Vysocí představitelé FBI zvažovali pokus o sesazení Trumpa, republikánský senátor chce věc vyšetřovat

Na povrch vyplouvají nová fakta kolem sporu Trumpa s Comeym.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý náměstek ředitele FBI Andrew McCabe v rozhovoru pro stanici CBS řekl, že podle Federálního úřadu pro vyšetřování americký prezident Donald Trump sesazením bývalého ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování Jamese Comeyho porušil zákon. V důsledku toho prý představitelé úřadu zvažovali pokus o Trumpovo sesazení. Senátor Lindsey Graham v souvislosti s McCabeovým vyjádřením hovořil o puči a bude požadovat prošetření.

Článek

„Jestli to byl byrokratický puč? Nevím, nevím, kdo říká pravdu. Můžu slíbit ale to, že uspořádáme slyšení o tom, co se doopravdy stalo,“ řekl televizní stanici CBS republikánský senátor Lindsey Graham.

Podle senátora za Republikánskou stranu, která má v horní komoře Kongresu většinové zastoupení, je neuvěřitelné, co Andrew McCabe veřejně řekl.

Bývalý náměstek ředitele FBI den předtím v rozhovoru pro stejnou stanici řekl, že když Trump v květnu 2017 zbavil funkce ředitele úřadu Comeyho, mohl porušit zákon. Vysocí představitelé tak prý uvažovali o možnostech, které nabízí 25. dodatek ústavy. Ten se zabývá nuceným složením funkce prezidenta. Diskutovali o tom prý i s náměstkem ministra spravedlnosti Rodem Rosensteinem.

Donald Trump Comeyho zbavil funkce 9. května 2017. Odůvodňoval to špatným postupem ve vyšetřování e-mailové kauzy Hillary Clintonové, kterou vyvolalo to, že bývalá ministryně zahraničí USA a Trumpova protikandidátka z prezidentských voleb v roce 2016 používala svou soukromou adresu pro vyřizování nejen tajných státních záležitostí.

Trnem v oku prezidentovi také byla Comeyho iniciativa vyšetřovat údajné napojení jeho předvolební kampaně na Rusko, jehož speciální vyšetřování nyní vede další bývalý šéf FBI Robert Mueller.

„Klíčové je, že pokud prezident bránil spravedlnosti a vyhodil ředitele FBI, aby ovlivnil nebo ukončil vyšetřování ruského vlivu, měl byste se jako kontrarozvědný vyšetřovatel ptát, proč to měl prezident Spojených států zapotřebí?“ řekl McCabe v rozhovoru.

Podle něj měl Federální úřad pro vyšetřování dobré důvody ke spuštění šetření vazby na Rusko zevnitř Trumpova kampaňového týmu jako potenciálního ohrožení národní bezpečnosti.

Trump na McCabeovo vyjádření reagoval na Twitteru. Stejně jako tisková mluvčí Sarah Sandersová zpochybnil jeho důvěryhodnost. Bývalý náměstek ředitele FBI totiž pod přísahou vyšetřovatelům prokazatelně několikrát lhal, a proto byl propuštěn.

Prezident také podotkl, že McCabe měl od lidí kolem Hillary Clintonové za její kampaň inkasovat velké peníze. Na závěr označil McCabea za ostudu pro FBI a USA.

Reklama

Doporučované