Hlavní obsah

Vysočina dá statisíce na udržení podpory bydlení sociálně slabých v Jihlavě

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina pomůže udržet pilotní projekt podpory bydlení sociálně slabých rodin v Jihlavě. Před dvěma lety město poskytlo byt 12 domácnostem, které žily ve špatných podmínkách nebo na ulici a zajistilo jim pomoc charity.

Článek

Dotovaný projekt Bydlení především (Housing First) ale letos končí a v evropských fondech zatím nelze žádat o další peníze.

Na překlenutí výpadku v příštím roce dostane charita od kraje dnešním rozhodnutím jeho zastupitelstva nejméně 445 000 korun, případně až milion, pokud nesežene jinou dotaci.

Obyvatelům bytů pomáhají dva pracovníci charity. Aby mohli v práci pokračovat, požádala charita o dotaci také v programu Úřadu vlády ČR zaměřeném na prevenci sociálního vyloučení. Pokud uspěje, příspěvek kraje se úměrně sníží. O krajské dotaci charitě rozhodli zastupitelé kraje 28 hlasy. Proti hlasovali dva zastupitelé a sedm se hlasování zdrželo.

Poskytnutí dotace v diskusi kritizovali zástupci opozičního hnutí ANO. Jiří Pokorný, který je zastupitelem kraje i Jihlavy, označil projekt Housing First za příliš drahý. „Dle mého soudu je dlouhodobě neudržitelný a spíše by město Jihlava nebo obecně města v Kraji Vysočina měla hledat jiné cesty, jakým způsobem toto řešit,“ řekl.

Náklady dvouletého projektu byly podle radnice okolo čtyř milionů korun, město se na nich podílelo pěti procenty. Podle Pokorného byly skutečné náklady podstatně vyšší, například i kvůli tomu, že obyvatelé v těchto městských bytech platí za metr čtvereční 80 Kč měsíčně, zatímco komerční nájemné je podle zastupitele i dvojnásobné.

Hejtman Vítězslav Schrek, který je rovněž i jihlavským zastupitelem, řekl, že i on má k projektu řadu výhrad. Zároveň uvedl, že jde o pilotní projekt a jeho výsledek by mohl být příkladem pro další města, ať už pozitivním nebo negativním.

V padesátitisícové Jihlavě našli sociální pracovníci před dvěma lety 235 domácností v bytové nouzi. Byli to například obyvatelé žijící na ubytovnách, u známých i na ulici, řada z nich čelila exekuci. Z nich město vybralo losem 12 domácností, které se stěhovaly do městských bytů. Radnice letos v září uvedla, že dva roky si bydlení s regulovaným nájemným udrželo devět domácností, ve zbývajících třech bytech se obyvatelé změnili.

Reklama

Doporučované