Hlavní obsah

Vysočina ocení zpěvačku Kubišovou i bývalého hejtmana Běhounka

Foto: Seznam.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kamennou medaili, která je nejvyšším krajským oceněním, Vysočina letos udělí zpěvačce Martě Kubišové a bývalému hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi (ČSSD). Krajské ocenění dostane i dalších sedm osobností spojených s regionem.

Článek

Lékař a poslanec Jiří Běhounek byl hejtmanem kraje v letech 2008 až 2020. Marta Kubišová žila v 70. a 80. letech 20. století v obci Pohled na Havlíčkobrodsku. „Byla tam v podstatě v jakémsi exilu. Díky tomu, jakou je personou, jaké symbolizuje hodnoty, tak z toho titulu bude oceněna tady u nás na Vysočině,“ řekla za kraj Ivana Šteklová.

Předání ocenění je naplánované na 11. listopad a zpěvačka účast na listopadovém slavnostním předání zatím přislíbila.

Platí to také pro kameramana a držitele Českého lva za kameru Jaromíra Šofra, kterého Vysočina ocení skleněnou medailí, což je druhé nejvyšší krajské ocenění. Získá ho rovněž emeritní primář patologického oddělení havlíčkobrodské nemocnice Jan Betlach, předsedkyně třebíčské pobočky Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením Marie Kotačková a emeritní ředitel Domova Kopretina v Černovicích František Vránek.

Nejvyšší ocenění kraj uděluje od roku 2008 a medaile jsou vytvořené podle návrhu Radomíra Dvořáka. Kamenná medaile je určená tomu, kdo se svojí dlouhodobou prací zasadil o významný prospěch obyvatel Vysočiny. Materiál byl zvolen kvůli své stálosti a neměnnosti. Skleněnou medailí kraj oceňuje ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Materiál symbolizuje čirou a nezištnou podstatu skutků oceněného.

Těm, kteří mohou být pro ostatní vzorem, kraj uděluje dřevěnou medaili. Za letošní rok ji získá koordinátorka paliativní péče Nemocnice Pelhřimov Markéta Fuchsová, středoškolský učitel, dobrovolník v pandemii Václav Černík a divadelní světelná a video designérka Barbora Šenoltová.

„Do letošního roku bylo uděleno celkem 122 ocenění,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Loňská ocenění se kvůli pandemii předávat nemohla. Kamenná medaile za rok 2020 patří judistovi Lukáši Krpálkovi. Slavnost pro oceněné za rok 2020 se podle Šteklové připravuje na červen.

Reklama

Doporučované