Hlavní obsah

Vysočina přispěje na opravy památek 15,5 milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vysočina zvýšila částku v programu podporujícím opravy památek z 10,5 na 15,5 milionu korun. Podporu získalo 97 žadatelů. Na 25 žadatelů se nedostalo.

Článek

Rozpočet kraje na letošní rok počítal s podporou nižší, než která byla vyplacena v minulých letech. Rozpočtové opatření schvalované zastupitelstvem to má změnit. „Myslím si, že je velmi dobré rozhodnutí, že se nám podařilo ten původní program z toho omezeného finančního objemu 10,5 milionu korun navýšit, byť jsme samozřejmě nemohli uspokojit všechny žadatele,“ řek hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Majitelé památek letos kraj žádali o takřka 21 milionů korun na opravy případně na projektové dokumentace k nim a na stavebně historické průzkumy. Většinou to byly farnosti, které opravují své kostely. Podporu dostane také spolek Matana pečující o židovské hřbitovy. Opravovat je bude v Polné, Habrech nebo Golčově Jeníkově. Nejvyšší částku, přes 192.000 korun, obdrží římskokatolická farnost v Úsobí jako příspěvek na restaurování varhan v kostele svatého Petra a Pavla. Farář Jakub Med už dřív řekl, že varhany z 1. třetiny 18. století byly několikrát přestavované a potřebují generální opravu.

Vysočina na opravu památek přispívá v dotačním programu Památky od roku 2004. Od té doby majitelům vyplatila přes 261 milionů korun. „Alokace se postupně navyšuje, někdy od roku 2009, od devíti milionů to šlo nahoru na dnešních 15,5 milionu korun,“ řekl Schrek. Loni Vysočina na památky přispěla přes 14 milionů korun.

Reklama

Doporučované