Hlavní obsah

Vysoká hra. Miliardář Komárek finišuje nabídku na britskou loterii

Karel Komárek, majitel KKCG Group.

Reklama

Tuzemský byznysmen finišuje svou nabídku na provozování britské Národní loterie. O vítězi desetileté licence rozhodne tamní Komise pro hazardní hry v září.

Článek

Majitel skupiny KKCG Karel Komárek, kam patří i loterijní skupina Sazka Group, má před sebou velké sousto. Se svou britskou firmou Allwyn v současnosti dopracovává rozsáhlou nabídku na provozování britské Národní loterie. Vítěze vybere britská Komise pro hazardní hry letos v září.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pravidla výběrového řízení nám neumožňují sdělovat podrobnosti o obsahu naší žádosti. Můžeme však říci, že v Národní loterii budeme aplikovat jedinečný přístup, který Sazka využívá při provozování loterií,“ uvedla pro SZ Byznys ředitelka komunikace skupiny KKCG Dana Dvořáková.

V případě, že Komárek uspěje na obtížném britském trhu, vyhoupne se podobně jako například Daniel Křetínský či dnes už zesnulý Petr Kellner do nejvyšších pater evropského byznysového světa.

„Ať už jsme dříve vstoupili na jakýkoli trh, zavedli jsme nová neočekávaná řešení, která osvěžila vyčerpané značky. Jsme přesvědčeni, že totéž dokážeme i v případě Národní loterie, že ji vylepšíme, aby mohla být pro společnost ještě prospěšnější,“ dodala Dvořáková.

Licence od roku 2023

Britská Národní loterie je jednou z největších loterií na světě a současná licence společnosti Camelot Group vyprší v roce 2023. Za pětadvacet let své činnosti do roku 2019 získala přes 41 miliard liber (1,2 bilionu korun) na podporu umění, sportu, kulturního dědictví či sociálně vyloučených.

Camelot Group loterii provozuje už od samého založení v roce 1994, přičemž licenci znovu získal v letech 2001 a 2007.

Camelot je také jednou ze čtyř firem, které o licenci nyní usilují. Podle deníku The Telegraph totiž odpadl indický zájemce Sugal & Damani, a kromě stávajícího provozovatele tak ve hře zůstávají bývalý vydavatel časopisů pro dospělé Richard Desmond, italský Sisal a právě Allwyn, britská společnost, za kterou stojí Sazka Group Karla Komárka.

Karel Komárek

  • Jeden z nejbohatších Čechů, stejně jako jeho sestra Jitka.
  • Je vlastníkem skupiny KKCG, kterou založil v roce 1995.
  • KKCG má čtyři „nohy“: herní průmysl, ropu a zemní plyn, informační technologie, nemovitosti.
  • Do KKCG patří například Sazka Group, MND nebo AutoCont.
  • Loni byl časopisem Forbes vyhlášen jako 304. nejbohatší muž planety. Jeho majetek měl mít hodnotu 7,7 mld. dolarů.
  • Komárek založil i nadaci Karel Komárek Family Foundation.

Komárkovi protivníci jsou těžké váhy. Například Desmond před pár dny zpeněžil svůj podíl ve vydavatelství Daily Mirror, aby pomohl financovat svou nabídku, kterou firmy podaly v dubnu, a nyní zapracovávají podněty hazardní komise.

Vítěze by měla Komise pro hazardní hry vyhlásit v září. Jednotliví potenciální provozovatelé uzavřeli řadu nových smluv a partnerství, kdy například firma Sisal podala nabídku ve spolupráci s dětskou charitativní organizací Bernardos a telekomunikačním operátorem BT, zatímco Allwyn uzavřel partnerství s Vodafonem.

Komárkův Allwyn také nedávno vybral nového ředitele, jímž je bývalý šéf bookmakera The Tote David Craven. Připojil se tak k týmu, v němž je například sir Keith Miles, který v aerolinkách kdysi jako první zaváděl věrnostní programy. V poradním sboru zasedá třeba i výkonný ředitel britského Twitteru Dara Nasr nebo Justin King, bývalý šéf retailového řetězce Sainsbury’s.

Spojité nádoby

Agentura Bloomberg také na začátku července zveřejnila, že Komárek znovu zvažuje vstup Sazka Group na londýnskou burzu. Loterijní firma na tomto záměru pracovala už v roce 2017 a 2018, ale nakonec z toho sešlo.

Veřejný úpis akcií má zvýšit Komárkovu prestiž na kosmopolitním britském trhu. „Určitě je to propojené s nabídkou na provozování loterie. Komárek chce být viděn jako mezinárodní kapitál s velkými fondy v zádech. Navíc je už vyřešena kontrola rakouských aktiv v Casinos Austria. To byl v roce 2018 problém,“ uvedl pro SZ Byznys investiční manažer, který velmi dobře zná poměry Komárkova byznysu, ale přál si zůstat v anonymitě.

Podle agentury Bloomberg pracuje holdingová skupina KKCG, která stojí za společností Sazka, na IPO firmy se svými poradci a k uvedení na burzu by mohlo dojít v druhé polovině roku 2021. Tedy zřejmě ještě v době, kdy se ještě bude rozhodovat o nabídce na provozovatele národní loterie. „Nebudeme to komentovat,“ omezila se na krátké vyjádření Dvořáková.

Rekordní loterijní tržby

Minulý měsíc společnost Camelot zveřejnila, že její tržby z národní loterie v letech 2020/21 poprvé překročily osm miliard liber (240 miliard korun), což vedlo k dosud nejvyššímu výnosu na dobročinné účely.

Ve finančním roce od dubna 2020 do března 2021 měla loterie celkové tržby ve výši 8,37 miliardy liber, což je o 468 milionů liber více než v předchozím roce a více než jedna miliarda liber byla věnována na dobročinné účely.

Všechny výhry z loterie se vyplácejí jednorázově a jsou osvobozeny od daně. Ze všech peněz utracených za hry Národní loterie jde přibližně 53 procent do výherního fondu a 25 procent na dobročinné účely. Dvanáct procent připadne vládě Spojeného království jako loterijní daň, čtyři procenta maloobchodníkům jako provize a celkem pět procent provozovateli loterie, přičemž čtyři slouží na pokrytí provozních nákladů a jedno procento činí zisk.

Reklama

Doporučované