Hlavní obsah

Vysoká škola hokejová: Sborná vyškolila ustrašený tým, čeho se Češi báli?

Foto: Barbora Reichova / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Patrik Bartošák byl vyhlášen hvězdou zápasu, první prohře Čechů na mistrovství světa ani sérií skvělých zákroků zabránit nedokázal.

Reklama

Ze hry hokejové reprezentace se vytratila energie z úvodních zápasů, proti ruským hvězdám hráli Češi ustrašeně a s moc velkým respektem. A tak se zrodila úvodní prohra na mistrovství světa.

Článek

Hokejová reprezentace v Bratislavě poprvé narazila na své limity, na mistrovství světa nezvládla zápas s Ruskem a prohrála jednoznačně 0:3.

Čechům chyběla energie a zápal, kterými pobláznili své fanoušky v úvodních duelech. Jejich výkon tentokrát vůbec neodpovídal tomu, že stojí proti historicky největšímu rivalovi. Hokejisté upustili od nepříjemné hry a to se jim hrubě nevyplatilo.

Sborná přivezla na šampionát patnáct hráčů z NHL, nejvíce ve své historii. A reprezentace brutální rozdíl kvality nedokázala eliminovat ani svým nasazením. Rozdíl to byl markantní, národní tým dlouho ve hře drželo jen štěstí a výborný brankář Bartošák.

„Je to pro nás ponaučení a může nám to pomoct. Trošku se posadíme na pr*el a budeme vědět, že jsou tady ještě týmy, které nás dokážou porazit. Týmy, které ví, jak se to hraje, jak udržet výsledek. Je to trošku kopanec do koulí, ale musíme se s tím vyrovnat a ve zbytku turnaje se zlepšit tak, abychom dokázali, že jsme taky top týmem,“ řekl obránce Radko Gudas.

Zatímco Švédy i Nory Češi otravovali jako vosy, osekávali a pošťuchovali při každém přerušení, sbornou odpolední zápas vůbec nebolel. Pro přesvědčivou výhru si tak Rusové mohli dojít v úplně stejné pohodě jako v předchozích svých dvou zápasech na turnaji.

„Česko je opravdu vážným protivníkem jen ve srovnání s odporem, který Rusům připravili jejich první soupeři,“ predikoval před zápasem správně ruský novinář Michail Zislis ze Sport-Expressu. „Nevyhráli žádnou medaili už šest let a momentálně mají na soupisce pouze jednoho hráče, který si zaslouží přívlastek ‚super‘. Je jím Voráček z Philadelphie. Ostatní spadají přinejlepším do lepšího průměru.“

Zatímco Rusové s velký respektem o výběru Miloše Říhy nemluvili, čeští hokejisté ho směrem k soupeři měli na ledě až příliš. S ledovým klidem a až nečekaným nadhledem jim pak za to vyčinil po utkání i trenér Miloš Říha.

„Měli jsme z nich obrovský respekt, až neuvěřitelný. To mužstvo nebylo takové jako proti Švédům. Dělali jsme obrovské chyby, propadali, špatně střídali,“ řekl kouč. „Nedovedeme si představit, proč se to stalo. Na to si musíme sednout, popovídat si. Podívat se ještě jednou. Zatím je brzy po zápase hodnotit do hloubky.“

První místo ve skupině A tak Češi s největší pravděpodobností nezískají a ve čtvrtfinále pravděpodobně narazí na některého z papírově silných soupeřů (Kanada, USA, Finsko). Ale s tím se už před turnajem počítalo.

Prohra s Ruskem není pohromou, celému týmu může jen pomoct.

„Turnaj je dlouhý, nemá cenu z téhle porážky dělat nějaké závěry. Kluci si od sebe potřebují trochu odpočinout, odpočineme si od sebe všichni a půjdeme do toho v plné síle,“ řekl Říha. Na úterý zrušil plánované tréninky a nařídil celému týmu úplné volno.

Po zběsilém rozjezdu do turnaje čeká české hokejisty týden se zápasy proti soupeřům druhého sledu. Po dvou dnech volna narazí na Lotyšsko, pak musejí povinně vyhrát s Itálií a Rakouskem. Základní skupinu pak zakončí příští úterý proti Švýcarsku.

Jsou to poslední čtyři utkání, ve kterých Češi mohou ladit nedostatky ve své hře, pozitivní je, že jich není vůbec moc. Poslední posila z NHL Radek Faksa by už proti Lotyšsku mohl pomoct s mizernou úspěšností na vhazování, souboje s outsidery jsou také výbornou šancí k tréninku zatím ne úplně přesvědčivých přesilových her.

I kvůli nim včera do Bratislavy dorazila šokující posila. K týmu se připojil útočník Milan Gulaš, který přitom až dosud start na světovém šampionátu sám vylučoval. Jeho zapojení do sestavy ale jisté není, hráč si nejprve na Slovensku zatrénuje. Nejlepší hráč Tipsport extraligy totiž od konce sezony nehrál zápas, je to už měsíc. A trenér Miloš Říha přiznal, že je to z jeho strany trošku risk.

„V noci mě nepadlo, že máme pořád doma tak skvělého hráče. Dal jsem na instinkt a vím, že to může být risk, ale my riskujeme pořád. Vhodně by se to ale doplnilo. Ostatní kluci jsou připravení parádně, ale Gulaš by nám dal jistotu, přehled, klid. Dneska proti Rusku by to vzal třeba na sebe a spolu s Kovářem by třeba pomohl přesilovku vylepšit,“ řekl Říha.

Reklama

Doporučované