Hlavní obsah

Vysoké školy při pandemii koronaviru obstály

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vysoké školy sehrály při pandemii koronaviru výraznou roli, ať už zapojením do dobrovolnických činností, nebo využitím svých výzkumných kapacit, kde vznikla řada prostředků pro boj s pandemií.

Článek

Na dnešním zasedání na Mendelově univerzitě v Brně se na tom shodli členové České konference rektorů (ČKR).

„Školy obstály jako strategická infrastruktura státu, prokázaly, že se umějí vypořádat s distanční výukou, přispět státu velkým množstvím dobrovolníků a využít i svou výzkumnou infrastrukturu,“ řekl novinářům předseda ČKR, rektor České zemědělské univerzity, Petr Sklenička.

Nucený přechod na distanční výuku po dobu prakticky celého semestru do budoucna možná promění podobu výuky na vysokých školách. „Tato debata je na začátku a musíme ji vést i s ministerstvem a Národním akreditačním úřadem. Prezenční studium zatím stále počítá s fyzickou přítomností studentů i vyučujícího na jednom místě. Diskuse by měla vést k tomu, že se dohodneme, že by online výuka za určitých podmínek a v určitých formách mohla mít své místo i v klasických formách výuky,“ uvedl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller, který má v ČKR na starosti vzdělávání.

Rektoři se na jednání shodli i na tom, že pro návrat do běžného provozu potřebují zejména otevření hranic, a to nejen České republiky, ale hlavně schengenského prostoru. „Obrovským problémem jsou studenti samoplátci, protože většina z nich je ze zemí mimo EU,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Výpadek příjmů od zahraničních studentů, kteří za své studium platí, je citelným zásahem do rozpočtů univerzit. I proto ČKR dnes vyzvala stát, aby proces přijímání a zpracování víz byl reorganizován tak, aby studenti a uchazeči ze zemí s vízovou povinností mohli zahájit studium na českých vysokých školách ještě v zimním semestru, například formou krátkodobých víz.

Kromě výpadku příjmů od samoplátců utrpěly univerzity finanční ztráty i kvůli uzavření kolejí a menz a také omezením aplikovaného výzkumu na objednávku pro firmy z praxe.

Z těchto trhlin v rozpočtech se budou vysoké školy vzpamatovávat nejméně do konce letošního roku. „Na naší univerzitě v Olomouci jdou ztráty do desítek milionů korun a budeme je dohánět relativně pomalu,“ uvedl Miller.

Česká konference rektorů je sdružení rektorů všech 26 veřejných, dvou státních a 18 soukromých vysokých škol v České republice.

Reklama

Doporučované