Hlavní obsah

Vysoké školy žádají změny jména, nechtějí mít v názvu Brno

Foto: Shutterstock.com

Centrální náměstí v Brně.

Reklama

Stát bude řešit změnu názvu brněnských škol - JAMU, Univerzity obrany a Veterinární univerzity.

Článek

Ministerstvo školství v pondělí vládě předloží změnu názvu tří brněnských vysokých škol na základě jejich požadavků.

Ze jména Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a rovněž z Univerzity obrany by mělo zmizet „Brno“. Vyplývá to z návrhu novely zákona, kterou v pondělí projedná vláda.

O třetí brněnskou změnu pak žádá Veterinární a farmaceutická univerzita (VFU), ze které by se kvůli zrušení farmacie na této škole měla stát nově Veterinární univerzita Brno. Farmacie se totiž od nového školního roku přesunula na brněnskou Masarykovu univerzitu.

JAMU se rozhodla vypustit ze svého jména název města, kde sídlí, po několikaleté diskuzi. Akademie byla zřízena v roce 1947. Informace, že je v Brně, se stala součástí jejího jména v roce 1990.

Univerzita obrany vznikla v roce 2004 splynutím Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové. Sídlem nové školy se stalo Brno, do jejího názvu se dostalo v roce 2005.

Úprava názvů škol v zákoně by podle ministerstva měla být co nejrychlejší. Návrh by proto Sněmovna měla podle ministerstva schvalovat již v prvním čtení. Účinnosti by pak novela měla nabýt den po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Reklama

Související témata:

Doporučované