Hlavní obsah

Vysokopříjmovým OSVČ se superdaň hodí, ostatním nepomůže

Rozhovor s daňovým poradcem Janem Bonaventurou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od ledna 2021 by měli živnostníci zaplatit všechny odvody jednou paušální daní. Sociální a zdravotní pojištění plus daně vyjdou měsíčně na 5740 korun.

Článek

Nový typ odvodů by se měl týkat živnostníků a podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Ministerstvo financí dlouho slibovanou paušální daň posílá vládě k projednání.

Jedná se zatím o návrh, takže je otázkou, zda a v jaké podobě bude nakonec schválen. „V lednovém návrhu byla celá řada dalších omezení, jako je nemožnost mít další druhy příjmů převyšující stanovenou částku, tedy například nájem nebo zaměstnání,“ upozorňuje daňový poradce Jan Bonaventura.

Návrh je podle něj možné hodnotit jako pozitivní. „Každý může zvážit, zda postup využije, anebo nikoliv, nelze na tom prodělat,“ říká. Návrh tzv. superdaně je výhodný zejména pro ty, kteří vydělávají více, případně nevyužívají slevy na dani či další odpočty.

„Pro živnostníka s šedesátiprocentním paušálem odhaduji hranici výhodnosti kolem 550 až 600 tisíc korun v rámci ročního příjmu. Pokud má děti, bude hranice ještě o něco výše,“ uvádí Bonaventura. „Pro řemeslníky bude návrh ve většině případů nevýhodný, protože mají mnohem vyšší paušální výdaje a z příjmů v úrovni milionu korun zaplatí na dani a odvodech jen pár tisíc nad rámec minimálního odvodu,“ dodává.

Pokud by superdaň skutečně byla zavedena, hovoří se i o snížení administrativní zátěže. Podle odborníka je ale tento bod sporný. „Pokud vám daňový poradce připraví přiznání za pár tisíc a poradí vám i s dalšími věcmi, nebude pro mnoho lidí hrát roli, zda je formulář jeden či tři. Jak tedy zjednodušit živnostníkům život? Sjednotit lhůty pro placení pojistného a daní a termíny pro podávání přiznání a přehledů,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované