Hlavní obsah

Vysokoškolské koleje v Brně jsou i přes nejasnou formu výuky zaplněné

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Zhruba měsíc před začátkem semestru jsou kapacity vysokoškolských kolejí v Brně téměř vyčerpané.

Článek

Poptávka po ubytování stejně jako v minulých letech převyšuje nabídku, a to i přes nejistou formu výuky, informovali ČTK zástupci brněnských univerzit. Vysoké školy se připravují na prezenční výuku, vyloučit však nelze ani opětovný přechod na on-line výuku, pokud se zhorší koronavirová situace.

Mendelova univerzita v Brně minulý týden deklarovala, že počítá s prezenční výukou, což se odrazilo také na poptávce po ubytování. Škola má koleje v Brně a Lednici s celkovou kapacitou 3300 míst, aktuálně je obsazeno zhruba 95 procent, uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána. V minulém akademickém roce byla vzhledem k distanční výuce obsazenost okolo 60 procent. Na kolejích byli zahraniční studenti a část českých si pokoj ponechala za sníženou cenu.

„V Brně i Lednici jsme investovali do rekonstrukce kotelen za zhruba čtyři miliony korun. Na jednom bloku kolejí v Brně plánujeme rekonstrukci střechy za přibližně tři miliony korun, přičemž část střechy bude zelená. Uvažujeme, že podobným způsobem budeme postupovat i v příštích letech,“ uvedl Vrána.

O prázdninách se pracovalo také na kolejích Vysokého učení technického (VUT). „Vzhledem k tomu, že příjmy Kolejí a menz VUT významně zasáhla koronavirová krize a nebyly schopny pokrýt ani provozní náklady, se letos na kolejích dělají pouze nejnutnější práce, například oprava nábytku a údržba,“ uvedla za VUT Tereza Kadrnožková.

Koleje VUT jsou s kapacitou více než 6000 lůžek největšími v Brně. „Každoročně zájem studentů o bydlení na kolejích výrazně převyšuje počet míst, která jsme schopni nabídnout. Letos tomu není pro nadcházející semestr jinak,“ řekla Kadrnožková.

Zaplněny jsou také koleje Masarykovy univerzity. „Zájem je jako každoročně velký, aktuálně probíhají rezervace studentů budoucích prvních ročníků,“ sdělil mluvčí Pavel Žára.

Reklama

Doporučované