Hlavní obsah
Online

Koronavirus překonal další metu. Nakazilo se více než pět milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Dnešní Londýn.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Na světě se potvrdilo již více než pět milionů případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Vyplývá to z dat specializovaného webu Worldometers. S nemocí covid-19, kterou virus způsobuje, zemřelo na světě podle něj přes 325 000 lidí.

- V Brazílii v úterý zemřelo 1 179 lidí s nemocí covid-19, což je doposud nejvyšší denní bilance obětí. V noci na dnešek to oznámilo brazilské ministerstvo zdravotnictví. Brazílie s asi 210 miliony obyvatel je nejhůře zasaženou zemí Jižní Ameriky, na komplikace související s nákazou koronavirem zde dosud zemřelo 17 971 lidí. Denní počet obětí v Brazílii překročil v úterý tisícovku poprvé. Oproti údajům za pondělí, kdy zemřelo 674 lidí s nemocí covid-19, je to skokový nárůst takřka o dvojnásobek.

- Čína v úterý zaznamenala pět nových případů nákazy koronavirem, což je o jeden méně než předchozí den. S odvoláním na čínskou zdravotnickou komisi o tom dnes napsala agentura Reuters. Čtyři z pěti nových případů nemoci covid-19 pochází z přenosu uvnitř Číny, pátým infikovaným je pak člověk, který do Číny přicestoval ze zámoří. Komise zároveň oznámila, že koronavirus byl v úterý zjištěn u 16 dalších lidí, kteří ale nevykazují žádné příznaky nemoci. O den dříve bylo zdokumentováno 17 asymptomatických případů.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Mrtvých je v hlavním městě Mexika nejspíš třikrát víc

    Počet lidí, kteří v hlavním městě Mexika zemřeli na covid-19, může být až trojnásobně vyšší, než oficiálně sděluje vláda. Zatímco podle vládních údajů v Mexiku zemřelo 1 322 lidí, úmrtní listy zmiňují koronavirus jako příčinu úmrtí v 4 577 případech. Starosta města připustil, že by mrtvých skutečně mohlo být více, než je hlášeno.

    V případě, že by došlo k oficiálnímu započítání těchto případů, by se celkový počet mrtvých v zemi zvýšil z 5 666 na 8 911 - jednalo by se tedy o nárůst o 57 procent.

  • CDC eviduje 91 664 úmrtí způsobených koronavirem v USA

    Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dnes evidovalo o 1 324 úmrtí způsobených koronavirem více než v úterý. Agentura Reuters napsala, že její bilance za den narostla z 90 340 mrtvých na 91 664. Statistiku známých případů infekce CDC aktualizovalo z 1 504 830 na 1 528 235, přibylo tedy na 23 400 zjištěných nákaz.

    Údaje CDC ovšem nemusí nutně zahrnovat všechny případy hlášené z jednotlivých států USA. Americká média či Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) aktuálně evidují více než 92 600 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Podle databáze JHU se ve Spojených státech, které mají asi 330 milionů obyvatel, virus SARS-CoV-2 od počátku jeho šíření potvrdil u bezmála 1,54 milionu lidí.

  • Egypt po rekordním nárůstu nemocných zvýší kapacitu testování

    Egypt dnes oznámil, že nově bude provádět testy na koronavirem způsobené onemocnění covid-19 ve všech 320 všeobecných nemocnicích v zemi. Stalo se tak poté, co země dnes informovala o rekordním denním nárůstu 745 případů infekce a 21 úmrtích. Nákaza koronavirem se v Egyptě dosud potvrdila u 14 229 lidí, 680 zemřelo a 3 994 se zotavilo. Informovala o tom agentura Reuters.

    Testováni budou pacienti s příznaky nemoci. Ti s mírnějšími symptomy budou na výsledky moci počkat doma, zatímco lidé s těžším průběhem budou hospitalizováni, uvedla v prohlášení egyptská vláda. Od 14. května dostávají také někteří nakažení s mírnějšími příznaky pokyn izolovat se doma místo toho, aby zůstávali v nemocniční karanténě.

  • Merkelová vyzvala k pomoci nejchudším zemím se zvládáním pandemie

    Bohaté státy by měly podpořit nejchudší země v boji s koronavirovou pandemií tak, že jim nesníží rozvojovou pomoc. Zvážit by měly i další úlevy, které půjdou nad rámec pozastavení splatnosti dluhů. Dnes to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová po jednání se šéfy mezinárodních rozvojových organizací.

    Po videokonferenci s lídry Mezinárodního měnového fondu, Světové banky či Světové obchodní organizace (WTO) Merkelová novinářům sdělila, že je třeba dělat více pro nejzranitelnější lidi. „Pro Německo to znamená žádné škrty v rozvojové pomoci, ale naopak další investice do zahraniční pomoci a reorganizaci fondů tak, aby se lépe hodily do současné situace kolem pandemie,“ citovala kancléřku agentura Reuters.

  • Více než milion Zambijců je ohroženo hladem kvůli záplavám a suchu

    Po letošních záplavách a loňském suchu hrozí více než milionu Zambijců hlad. S odvoláním na dnešní varování Světového potravinového programu (WFP) to napsala agentura AFP.

    Představitelka WFP Jennifer Bitondeová uvedla, že pandemie nemoci covid-19 jihoafrickou Zambii zasáhla ve chvíli, kdy se mnoho obyvatel potýká s následky dešťů a sucha a nyní jim hrozí ještě větší nedostatek jídla. Nákaza koronavirem se v Zambii potvrdila u 832 lidí, z nichž sedm zemřelo.

  • Každý Slovinec dostane příspěvek na dovolenou ve své vlasti

    Každý Slovinec dostane až 200 eur (asi 5 500 korun) v poukazech, které bude možné uplatnit v místních ubytovacích a stravovacích zařízeních. Cílem je nastartování cestovního ruchu v zemi, která už oficiálně ohlásila konec epidemie způsobené koronavirem. Uvedla to dnes agentura AFP.

    „Chceme povzbudit naše spoluobčany, aby strávili přinejmenším pár dní v některé části vlasti, motivovat je, aby utratili trošku víc peněz a při té příležitosti pomohli našemu cestovnímu ruchu,“ objasnil v televizi vládní poradce.

  • Francie hlásí 110 nových úmrtí spojených s nemocí covid-19

    Nemocnice a pečovatelská zařízení ve Francii za den ohlásily dalších 110 úmrtí spojených s nemocí covid-19, čímž oficiální bilance epidemie v zemi stoupla na 28 132 mrtvých. Uvedla to agentura Reuters. Francie nadále hlásí čtvrtý nejvyšší počet obětí nákazy po Spojených státech, Británii a Itálii, a to i po úterním poklesu vládního součtu.

    Bilance bez ohledu na 125 nových úmrtí v nemocnicích klesla z 28 239 zemřelých na 28 022, což ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo „úpravami v hlášení dat pocházejících od regionálních zdravotnických orgánů“. Revize se týkala údajů o mrtvých v domovech důchodců, kteří představují více než třetinu celkového počtu.

  • Oktoberfest nebude, pivo si ale dáte. Česko jednalo s Německem

    Celý tento týden se nese ve znamení mezinárodních jednání o pokoronavirovém otevírání hranic mezi jednotlivými státy. V pondělí a úterý se řešily zejména turismus a letní sezona, ve středu jednali Češi i s Německem.

    „V případě sousedních zemí, jako je Německo, ty mají zájem o otevření hranic kvůli ekonomickým důvodům,“ komentoval začátkem týdne český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) motivy jednání. Šéf české diplomacie měl na mysli hlavně oživení ekonomické aktivity v příhraničních regionech, které jsou krizí výrazně zasaženy.

  • Státy EU chtějí turistickou sezonu zachránit dohodami

    Vzájemné dohody mezi jednotlivými státy Evropské unie by mohly být cestou pro záchranu letní turistické sezony. Podle chorvatského předsednictví EU to vyplynulo z dnešní videokonference unijních ministrů odpovědných za turistický ruch. Zástupci vlád se dohodli, že se jejich země budou podílet na tvorbě interaktivní mapy s aktuálním vývojem nákazy a platnými omezeními kvůli koronaviru.

    Ministři diskutovali o doporučeních, která před týdnem vydala k hlavnímu turistickému období Evropská komise. Státy by podle ní měly postupně otevírat s ohledem na vývoj nákazy hranice, přičemž nejprve by mělo dojít na oblasti se srovnatelně příznivou epidemickou situací. Brusel chce návrhem otevřít lidem cestu k letním dovoleným v zahraničí a zároveň pomoci strádajícímu turistickému průmyslu. Ten vytváří přibližně desetinu hrubého domácího produktu EU a zaměstnává asi 12 procent lidí, avšak koronavirová omezení snížila v posledních dvou měsících jeho tržby na minimum.

  • Itálie hlásí za den méně úmrtí s covid-19 i nově nakažených

    Itálie hlásí za den 161 úmrtí s nemocí covid-19 a 665 nových případů nákazy koronavirem, obě čísla jsou nižší než o den dříve. Celkem šedesátimilionová země eviduje 32 330 úmrtí s covid-19 a 227 364 potvrzených případů nákazy od února. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na úřad italské civilní ochrany.

    V počtu úmrtí s covid-19 je Itálie třetí na světě po Británii a Spojených státech, v počtu potvrzených případů nákazy koronavirem je šestá. Z 227 364 potvrzených případů nákazy od února se v Itálii už více než polovina lidí vyléčila (132 282).

  • Lékaři v Nigérii zahájí stávku kvůli zákrokům policie

    Lékaři v nigerijském Lagosu, který je ekonomickým centrem této západoafrické země, oznámili, že dnes večer zahájí stávku. Krok zdůvodnili tím, že policie zastavuje a obtěžuje zdravotníky, kteří se v době koronavirového zákazu vycházení snaží ve městě dostat k pacientům. Informovala o tom agentura Reuters.

    Odbory Nigerijského zdravotnického sdružení (NMA) sdělily, že zdravotníci vzhledem k současnému „zmatečnému uspořádání“ nemohou bezpečně poskytovat pomoc. Jako jeden z příkladů odbory uvedly, že policie zastavila sanitku s pacientem, zabránila jí pokračovat do destinace a zdravotníky obtěžovala a krátce zadržela.

  • Egypťané přijdou na rok o procento svého platu

    Podle návrhu zákona schváleného kabinetem Egypt sníží Egypťanům platy o jedno procento, aby kompenzoval hospodářské dopady koronaviru. Zákon by měl platit od 1. července po dobu 12 měsíců.

    Daň bude uložena ve všech sektorech hospodářství, ve veřejném i soukromém sektoru pro všechny, jejichž čisté měsíční mzdy přesahují 2 000 egyptských liber (127 dolarů), uvedla vláda ve svém prohlášení. Ze státních důchodů bude odečtena daň ve výši 0,5 %.

  • Návštěvníci Řecka budou podrobovaní testům

    Řecký premiér Mitsotakis dnes v televizním projevu také oznámil, že návštěvníci budou podrobováni testům na koronavirus a že místní úřady budou dodržovat přísné zdravotnické protokoly. Dodal ale, že by to nemělo „zastínit naše jasné slunce a přírodní krásy Řecka“.

    Mitsotakis také připomněl, že Řecko mělo relativně nízké počty nakažených i úmrtí v této pandemii. „Udělali jsme z naší země příklad hodný následování ve zvládání této zdravotnické krize,“ řekl premiér desetimilionové země, v níž se dosud potvrdilo jen 2850 případů nákazy koronavirem. Z toho 166 nakažených zemřelo.

  • S koronavirem v Británii zemřelo dalších 363 lidí, hlásí vláda

    Oficiální britská bilance epidemie covid-19 za den narostla o dalších 363 úmrtí, oznámil na pravidelném vládním brífinku ministr kultury Oliver Dowden. Počet mrtvých ohlášených za poslední 24hodinový úsek je výrazně nižší než předchozí denní součet, který činil 545 případů, minulou středu zase přibylo 494 mrtvých. Bilance od začátku epidemie už narostla na 35 704 obětí.

    Britská vláda aktuálně eviduje veškerá úmrtí lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus, přičemž oznamovaná čísla jsou vždy platná k předešlému večeru.

  • Řecko zahájí turistickou sezonu 15. června, oznámil premiér

    Řecko zahájí letošní turistickou sezonu 15. června a od 1. července budou možné přímé mezinárodní lety do turistických destinací v zemi, oznámil dnes řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Podle deníku Kathimerini budou zdravotníci provádět testy na koronavirus na letištích.

  • Koronavirem se nakazilo na 20 000 amazonských indiánů

    Koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, se nakazilo už na 20 000 amazonských indiánů. Informovala o tom dnes agentura Europa Press s odvoláním na Panamerickou zdravotnickou organizaci (OPS), která vyzvala k větší ochraně domorodého obyvatelstva Amazonie. OPS též vzkázala brazilské vládě, že nedoporučuje používat na covid-19 hydroxychlorochin ani chlorochin. V reakci na nedávnou kritiku Světové zdravotnické organizace (WHO) od amerického prezidenta Donalda Trumpa OPS uvedla, že doufá v pokračování spolupráce s USA.

  • Průběh nemoci je v severní Číně jiný než ve Wu-chanu

    Noví pacienti v severní Číně, tedy v novém čínském ohnisku, zažívají jiný průběh nemoci než pacienti ve Wu-chanu. Pacientům trvá uzdravování déle, teplota se u nich projevuje vzácněji, prodloužila se také inkubační doba. Lékaři si všimli odlišností v průběhu nemoci u pacientů ve Wu-chanu a v těchto severovýchodních provinciích. Odborníci zatím přišli s jediným vysvětlením - virus v této části Číny pravděpodobně pochází ze zahraničí, proto by mohl být průběh nemoci jiný.

  • Na Kubě už týden nikdo nezemřel

    Kuba už týden neeviduje jediný případ úmrtí v souvislosti s koronavirem, oznámily dnes zdravotnické úřady. Kuba doposud zaznamenala téměř 1 900 případů nákazy a 79 úmrtí. Dnes nakažených přibylo dalších 13. Přestože se situace na ostrově lepší, vláda neplánuje uvolnit zavedená nařízení dříve než v červnu.

  • Izraelský premiér se musí dostavit na jednání osobně, rozhodl soud

    Izraelský soud dnes nařídil premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, aby se v neděli osobně dostavil na zahájení procesu, v němž čelí obvinění z korupce. Netanjahuovi právníci požádali o výjimku, která by premiérovi umožnila k soudu nepřijít. Soud nicméně žádost zamítl, což zdůvodnil tím, že obviněný se podle pravidel musí dostavit na zahájení procesu, kdy se čte obžaloba, a pro udělení výjimky Netanjahuovi není důvod.

    Podle agentury Reuters žádost o výjimku Netanjahu zdůvodňoval tím, že jde o formalitu. Navíc nutnost brát s sebou ochranku by byla plýtváním státních peněz a představovala by problém i vzhledem k pravidlům společenského distancování zavedeným kvůli koronaviru. Soud uvedl, že pro Netanjahuovu ochranku bude místo, ale odmítl přítomnost většího právního týmu. Netanjahuovi kritici míní, že se premiér chtěl vyhnout situaci, kdy bude pod ještě větším drobnohledem jako první trestně stíhaný úřadující izraelský premiér.

  • Trump: Vysvětlete těm podivínům, že umírání zavinila nekompetence Číny

    Donald Trump se opět pustil do Číny. Ve svém posledním tweetu ji obvinil z „hromadného celosvětového zabíjení“. Napsal: „Někteří čínští podivíni právě vydali prohlášení, v němž za šíření viru, který zabil stovky tisíc lidí, obviňují všechny ostatní než Čínu. Vysvětlete jim prosím někdo, že to byla nekompetence Číny, co tohle celosvětové zabíjení způsobila, nic jiného!“

    Na koho konkrétně označení podivín míří nebo jaké prohlášení myslí, Trump neuvedl.

Reklama

Hlavní zprávy