Hlavní obsah

Vyšší obecní poplatky zdraží dovolené v Česku. Praha si přijde na stamiliony navíc

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Praha vybere na poplatcích 230 milionů korun. Jejich zvýšení by do kasy mohlo přinést dalších 800 milionů.

Reklama

Vláda se chystá novelou zvýšit poplatky za ubytování z dnešních 21 korun na den na 50 korun v roce 2021. Rozpočtový výbor ale doporučil změnit maximální poplatek až na 100 korun.

Článek

Majitelé hotelů, penzionů nebo kempů dnes za každého turistu zaplatí 21 korun denně do obecního rozpočtu. Týdenní pobyt tedy vyjde na 147 korun. Jde o součet ubytovacího a rekreačního nebo lázeňského poplatku.

Vláda ho chce nyní sloučit a od roku 2021 navýšit na 50 korun. Rozpočtový výbor ale doporučuje limit 100 korun a poslanec Jan Čižinský dokonce 150 korun. Týdenní pobyt by se tak turistovi prodražil klidně o devět stovek na 1050 korun. Poplatek sice vybírá ubytovatel, ale částku zaplatí samotní turisté, upozorňuje Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR).

„Neúměrné zvýšení poplatku přinese pouze úbytek domácích turistů, kteří budou dávat přednost jednodenním návštěvám před víkendovým pobytem, což bude možná větší zátěž pro některé obce než vícedenní pobyty,“ říká prezident AHR ČR Václav Stárek.

Svaz obchodu a cestovního ruchu souhlasí s vládním návrhem ve výši 50 korun. Češi jsou podle něj totiž citliví na cenu a zdvojnásobení zamýšleného poplatku obcím nepřinese automaticky dvojnásobek peněz.

„Sto korun zřejmě nezpůsobí problémy v turisticky exponovaných lokalitách, jako je centrum Prahy nebo Český Krumlov, ale v periferních venkovských oblastech může cestovní ruch významně zkomplikovat, ne-li zabít,“ varuje prezident SOCR Tomáš Prouza.

Stále ale bude na konkrétní obci, jak vysoké poplatky stanoví. Sama je na svém území určuje vyhláškou. Nic tak radnice nenutí, aby poplatky vyhnaly na maximální částku.

Poslanec a zastupitel Prahy Jan Čižinský chce ještě vyšší variantu než 100 korun schválených rozpočtovým výborem. K novele podal dva pozměňovací návrhy. Podle nich by se částka zvýšila buď na 150 korun pro všechny obce, nebo by zůstalo u vládní padesátikoruny, která by se násobila koeficientem na základě velikosti obce.

Hlavní město by tak mohlo od turistů vybírat 225 korun za den, ale kupříkladu Mariánské Lázně jen 175 korun a Český Krumlov 100 korun.

„Nejen Praha je turismem extrémně zatížená. Pražská městská pokladna s tím má spojené obrovské výdaje. Turisté ve městě využívají infrastrukturu, vytěžují městskou policii nebo se po nich sváží odpad. Naším záměrem tedy je, aby se turismus v Praze kultivoval a Pražané na něj přestali doplácet z vlastní kapsy,“ vysvětluje autor pozměňovacích návrhů Čižinský.

Praha plánuje, že na těchto poplatcích v roce 2019 vybere 230 milionů korun. Pokud by se od roku 2020 zvýšily na 50 Kč, čistě matematicky by si hlavní město mohlo přijít na 550 milionů korun. Jak ale píše pražský zastupitel Čižinský v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu, Praha na turismus doplácí.

Za kompenzace dopravnímu podniku, zdravotnickou záchrannou službu, Pražskou informační službu a městskou policii letos hlavní město vydá přes 17 miliard korun.

„Pokud by se turisté měli spravedlivě podílet jen na těchto čtyřech výše uvedených položkách, podíl by činil 642 milionů korun,“ uvádí Čižinský. Vládní návrh ale pražské kase přinese pouze půl miliardy.

Kdyby se poplatek zvýšil na 100 korun, Praha by vybrala 1,1 miliardy. Polepšily by si samozřejmě i ostatní obce. Český Krumlov by namísto 8,5 milionu dosáhl na 40,5 milionu a například Mariánské Lázně by si polepšily ze 16,3 na 77,6 milionu.

„Atraktivní a hodně navštěvované obce mají možnost stanovit sazbu v maximální výši, naopak méně navštěvovaná místa mohou výši sazby upravovat dle svých požadavků v závislosti na ekonomickém chování návštěvníků nebo nevybírat poplatek vůbec,“ nevidí v různých variantách problém mluvčí Svazu měst a obcí Alexandra Kocková.

Jak vysoký bude maximální limit poplatku, záleží na verzi, kterou schválí poslanci. Hlasovat by se o novele mělo během aktuální schůze Sněmovny.

Reklama

Doporučované