Hlavní obsah

Výstava na zámku Ctěnice ukáže řemesla ve filmových pohádkách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Seznámit se s různými řemesly, kterých jsou plné české pohádky, mohou návštěvníci výstavy Devatero řemesel, desátá bída? Začíná dnes na zámku ve Ctěnicích v Praze-Vinoři a potrvá tam až do konce dubna příštího roku.

Článek

Její autoři se zaměřili na filmové zpracování řemesel v českých pohádkách.

České pohádky jsou plné ševců, krejčích nebo zlatníků či zahradníků. Řemesla jsou zachycena v mnoha podobách, ale většina pohádek se neobejde bez řemesel, která se v minulosti starala o stravu obyvatel, jako byli mlynáři, pekaři, řezníci, uzenáři nebo rybáři. Výstava se zaměřuje na filmová zpracování tohoto fenoménu, a to v pestrém výběru rekvizit a kostýmů ze slavných českých filmových pohádek.

Autoři do názvu výstavy použili známé rčení a zkoušejí zjistit, zda je pravdivé. Chtěli ukázat, že kdo dělá poctivé řemeslo, určitě nedře bídu. Pak jsou ale tací, kteří ono rčení potvrzují, protože se ničemu pořádně nevyučí a nic skutečně nedokončí.

S pomocí ševce Jíry a Jasněnky poznají návštěvníci ševcovské řemeslo, kouzelná babička jim odkryje tajemství bylinkářek, pantáta Elišky, Princezny ze mlejna, představí mlynářské řemeslo a díky dětem z hradu Brtníku z oblíbeného filmu Ať žijí duchové nebude chybět ani stavitelství. Návštěvníci nahlédnou i pod pokličku tajů kuchaře s Řádem zlaté vařečky a myšího kožíšku od princezny Lady a zahradnickému řemeslu se naučí u krále Miroslava.

Výstava se koná v přízemních a sklepních prostorách zámeckého areálu. Jako součást výstavy je připravena řada doprovodných programů a komentovaných prohlídek, včetně výukových programů.

Reklama

Doporučované