Hlavní obsah

Výstava o magii a mýtech připomíná 20. výročí vydání Harryho Pottera a Kamene mudrců

Od vydání Harryho Pottera a Kamene mudrců uplynulo dvacet let.

 

Reklama

Výstavou Harry Potter: Historie magie připomíná Britská národní knihovna výročí 20 let od vydání prvního dílu ságy, která přinesla kouzelný svět do života celé generaci dětí.

Článek

„Cesta k počátkům magie a mýtů“ – tak zní podtitul výstavy, kterou pořádá Britská národní knihovna v prostorech galerie PACCAR. Návštěvníky láká na nově zveřejněné výtisky, rukopisy a magické objekty ze své sbírky.

„Magie popsaná v příbězích o Harrym Potterovi stojí na obsáhlých historických základech, o kterých J. K. Rowlingová věděla,“ uvedl Alexander Lock, jeden z kurátorů výstavy, a nastínil tak, v čem spočívá její koncept.

Celý prostor je tematicky rozdělen do pokojů, které se věnují jednotlivým předmětům vyučovaným v Bradavicích – lektvary, bylinkářství, péče o magická zvířata, obrana proti černé magii a věštění. Každý z pokojů spojuje legendy a mýty, které Rowlingová vložila do svých příběhů, a porovnává je s jejich historickými podklady.

Tanya Kirk, spolukurátorka výstavy, shrnula myšlenku výstavy těmito slovy: „Doufám, že to hlavní, co si lidé z této výstavy odnesou, bude to, že zde existuje rozsáhlá, dějinně bohatá historie kouzel a folklóru, která svým způsobem stojí za celou sérií o Harrym Potterovi, a že mnoho věcí, které možná považovali za imaginární, je ve skutečnosti podloženo fakty.“

Reklama

Doporučované