Hlavní obsah

Výstava připomene první návštěvu dalajlamy v ČR i jeho narozeniny

Foto: Getty Images

Praha

Reklama

Výstava fotografií Stanislava Doležala připomene první návštěvu 14. tibetského dalajlamy v tehdejším Československu v roce 1990. Přijel tehdy na pozvání prezidenta Václava Havla, později opakovaně navštívil Českou republiku.

Článek

Výstava se koná v prostoru Tibet Open House ve Školské ulici a organizátoři ji připravili u příležitosti 85. narozenin dalajlamy, které tibetský duchovní i světský vůdce oslavil 6. července.

Výstava bude přístupná od 10. července do 30. září. Dalajlamova návštěva v české společnosti zvedla téma dodržování práva na svobodu a otevřela prostor pro svobodné vyjadřování, uvádějí pořadatelé z Linhartovy nadace. Setkání dalajlamy s jeho příznivci se konala na různých místech Prahy, jak dokládají Doležalovy snímky, které doplňují texty tehdejšího Havlova tajemníka Saši Neumana.

Čtrnáctý dalajlama fascinuje miliony lidí po celém světě, zvláště na Západě, pro něž ztělesňuje moudrost, pokoru a vyrovnání se sebou samým i se světem. Pro čínskou vládu je ale dlouhodobě jedním z nejnebezpečnějších separatistů. Požaduje totiž, aby soužití Tibeťanů s většinovými Chany bylo založeno na rovnosti a vzájemné spolupráci a Tibetu byla zaručena širší autonomie.

Dalajlama již více než 60 let žije v indickém exilu, kam utekl po potlačeném protičínském povstání v březnu 1959. Usadil se v severoindického města Dharamsála, kde zřídil uprchlické tibetské centrum, v němž nyní sídlí tibetská exilová vláda, klášter, univerzita a školy. Za odmítání násilí obdržel v roce 1989 Nobelovu cenu za mír.

Mezi dalajlamovy blízké přátele patřil právě bývalý český prezident Václav Havel. Od první návštěvy země na Havlovo pozvání byl v ČR několikrát, naposledy se v roce 2016 zúčastnil konference Forum 2000. S rostoucí ekonomickou silou Číny však mnozí čeští státníci stejně jako někteří další na Západě kvůli obchodu s komunistickou zemí setkání s ním zvažují.

Reklama

Doporučované