Hlavní obsah

Výstava ukáže umění z desítek zemí vzniklé za pandemie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Práce umělců z více než 60 zemí představí výstava Helpful Art in Covid. Bude se konat od 8. do 28. září na Výstavišti Praha Holešovice jako součást festivalu Praha Září - Jdu ven.

Článek

Mezinárodní putovní výstavu, která mapuje umění vzniklé v době pandemie covidu-19 ve světě, dnes organizátoři představili u pražské Lennonovy zdi.

Jedno z děl, která pandemii reflektují, vzniklo v dubnu přímo na ní, když výtvarníci opatřili rouškou portrét Johna Lennona. Ta bude také součástí výstavy, řekl dnes novinářům Pavel Šťastný, spoluautor Lennonovy roušky. „Myšlenka na výstavu vznikla díky této roušce. Když jsme ji během pandemie udělali, vyfotilo ji mnoho lidí a je to dnes nejznámější česká rouška, její fotografie vyšla všude ve světě,“ řekl Šťastný.

Jako spoluautora velké textilní roušky ho prý oslovil zaměstnanec francouzského velvyslanectví, z jehož oken se lidé na Lennonovu zeď dívají. Ten podle Šťastného začal během pandemie sbírat umění vzniklé v té době, sbírka má zatím asi 1500 položek a stala se základem putovní výstavy. Její součástí bude sbírka ručně šitých roušek, které Češi vyráběli snad v největším měřítku na světě.

Výtvarník a designér Pavel Šťastný, který jako student vytvořil známé logo Občanského fóra, loni inicioval novou podobu legendární zdi v Praze na Kampě. Ta se stala v jeho pojetí venkovní galerií. Na zdi jsou vyhrazena místa také pro vzkazy veřejnosti, sprejování je ale zakázané. Praha 1 se navíc rozhodla Lennonovu zeď prohlásit pamětním místem.

Lennonova zeď patří k Maltézské zahradě. Nápisy a básně se na ní začaly objevovat v 70. letech minulého století. Po smrti britského hudebníka, člena kapely The Beatles, se u ní konaly pietní akce na jeho počest, lidé na zeď psali úryvky Lennonových textů. Komunisté nechali zeď několikrát přemalovat, následně z ní vytvořili plakátovací plochu. Po listopadové revoluci v roce 1989 byly zeď i přilehlý areál vráceny řádu Maltézských rytířů.

Reklama

Související témata:

Doporučované