Hlavní obsah

Výstava v botanické zahradě v Troji představí jedovaté druhy motýlů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní ročník výstavy exotických motýlů v botanické zahradě v pražské Troji se soustředí na jedovaté druhy tohoto hmyzu.

Článek

Návštěvníci výstavy se dozvědí mimo jiné to, které druhy motýlů jsou jedovaté nebo jak motýli hledají potravu. Osmnáctý ročník výstavy se bude pravděpodobně kvůli vládním nařízením souvisejícím s covidem-19 konat v omezeném režimu. Motýli budou ve skleníku Fata Morgana ke shlédnutí od 9. června do 18. července, a to denně kromě pondělí od 09:00 do 19:00. Botanická zahrada hlavního města to dnes avizovala v tiskové zprávě. V roce 2020 se výstava kvůli pandemii nového koronaviru nekonala.

„Letos se veřejnost seznámí s jedovatými motýli a jejich způsobem života. Nebudou ale chybět ani druhy, které ve Fata Morganě máme každým rokem, tedy oblíbení modří motýli z rodu Morpho nebo stěhovavý monarcha,“ uvedla kurátorka výstavy Eva Smržová.

Do trojské botanické zahrady postupně dorazí asi 5500 kukel několika desítek druhů motýlů původem z různých koutů světa. K vidění budou například jedovatí motýli rodu Heliconius a babočka druhu Methona confusa, která se vyznačuje průsvitnými křídly.

Skleník Fata Morgana může podle aktuálně platných vládních opatřeních navštívit v jeden čas nejvíce 100 návštěvníků. Z toho důvodu ředitel trojské botanické zahrady Bohumil Černý doporučil, aby zájemci o výstavu návštěvu plánovali nejlépe na všední dny, kdy není návštěvnost tak vysoká jako o víkendech. Výstava motýlů totiž patří k nejnavštěvovanějším akcím, kterou zahrada pořádá. Každoročně přiláká tisíce lidí.

Do botanické zahrady lze nyní vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 09:00 do 19:00. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách nebo on-line na webu zahrady.

Skleník Fata Morgana hostí výstavu tropických motýlů od roku 2004, kdy byl otevřený pro veřejnost. Tropický skleník se nachází mimo areál venkovních expozic botanické zahrady, na jižním svahu trojské stráně. Letos se prostory skleníku kvůli vládním nařízením, která měla zabránit šíření nákazy koronavirem, návštěvníkům otevřela poprvé 25. května. Do té doby byly s omezeními přístupné jen venkovní prostory zahrady. Expozice v exteriérech se s omezeními otevřely 12. dubna. Nyní platí, že botanické, zoologické zahrady a arboreta v republice mohou kapacitu venkovních prostor naplnit z poloviny. Celý areál zahrady byl kvůli pandemii uzavřen od loňského 18. prosince.

Zoologické a botanické zahrady loni během první vlny epidemie nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna, kvůli druhé vlně pak znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v souvislosti s protiepidemickými opatřeními limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do interiérů.

Reklama

Doporučované