Hlavní obsah

Výstava v galerii Plato zachycuje opravu bývalých městských jatek

Foto: Plato Ostrava

Plato.

Reklama

Ostravská městská galerie Plato otevřela na své zahradě výstavu fotografií Lukáše Jasanského a Martina Poláka Předácký kus.

Článek

Expozice zachycuje přestavbu bývalých městských jatek, objektu, do kterého by se instituce po jeho rekonstrukci měla přestěhovat, řekla mluvčí galerie Magdaléna Dušková. Série černobílých fotografií je volně přístupná veřejnosti od úterý do pátku od 11:00 do 15:00

Lukáš Jasanský a Martin Polák tvoří více než 30 let fungující fotografický tandem. Jejich práci charakterizuje ironický odstup od média fotografie a uměleckého provozu. Umělci zachytili přechodový stav, kdy se z ruin jatek stává trvalé sídlo ostravské galerie. Rekonstrukce památkově chráněného objektu začala v loňském roce a bude dokončena na jaře 2022.

Umělci použili dřevěný deskový fotoaparát ze začátku 20. století. Takzvaná cestovní komora nabízí výrazně bohatší stupnici šedých tonů, nejvyšší možnou ostrost a určuje velikost fotografie 18 krát 24 centimetrů. „Použít historickou fotografickou techniku se přímo nabízelo,“ řekl Polák. Dodal, že v ruinách bývalých jatek fotografovali instalaci svých starších děl.

Výstavu umístil architekt Dominik Lang na zastřešenou zahradu galerie s výhledem na jatka a fotografie instaloval do dřevěných vitrín, které jsou zhotoveny ze stavebních desek. Potrvá do 29. srpna. Je možno ji navštívit v upravené otevírací době od úterý do pátku. Vstup je volný.

Reklama

Doporučované