Hlavní obsah

Výstava v Praze ukáže trendy v udržitelné architektuře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

S hlavními trendy ekologie v architektuře seznámí návštěvníky výstava Estetika udržitelné architektury v pražské Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí.

Článek

Výstava se zabývá otázkou, zda může architektura sehrát roli při záchraně planety. Návštěvníci budou moci zhlédnout téměř 60 architektonických projektů z Česka i zahraničí, jakými jsou rodinné domy, industriální architektura či ekologické čtvrti. Výstava potrvá od 30. července do 22. září.

Autoři výstavy chtějí ukázat, jak reaguje architektura na klimatické změny a do jaké míry se principy udržitelnosti daří zapojit do nových staveb. Architektonické projekty uvidí návštěvníci na panelech s fotografiemi, textem a architektonickými plány.

Přibližně polovina výstavy je věnována českým udržitelným stavbám, jako jsou krkonošské environmentální centrum či budova ČSOB v Radlicích. Druhá polovina je věnována těm zahraničním. „Ukazujeme výběr toho nejlepšího, co se v Česku postavilo, a porovnáváme to s tím, co se děje v zahraniční,“ řekla Klára Pučerová z Galerie Jaroslava Fragnera.

Na výstavě uvidí diváci například přístřešek Pallet Bottle Cabin, který navrhla Veronika Richterová pro uprchlické tábory v Řecku. Součástí výstavy je i instalace Veroniky Miškovičové věnovaná biomase mikrořas jako možnému zdroji obnovitelné energie. Lidé budou moci zhlédnout i akademický projekt Digitální dřevo. „Náš výzkum se zaměřuje na nové a alternativní možnosti využití jednoho z nejstarších stavebních materiálů,“ řekl vedoucí ateliéru a proděkan fakulty architekt Saman Saffarian.

Na několika obrazovkách uvidí návštěvníci některé prezentované realizace a ukázky z připravovaného dokumentu o udržitelnosti olympijské architektury. Dále projekty věnované propojování přírody, architektury a nových technologií nebo dokument o architektuře a umění na Islandu. Součástí výstavy je program pro děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované