Hlavní obsah

Výstava v prostorách Ostravského muzea představuje parky na území města

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Výstava Děkuji za park v prostorách Ostravského muzea představuje parky na území města. Celkem ukazuje historie a přírodní bohatství 19 ostravských parků. K vidění je od dnešního dne do konce srpna.

Článek

Na výstavě je představena historie a přírodní bohatství celkem 19 ostravských parků, z nichž většina je registrována jako významný krajinný prvek.

„Věnujeme se nejstarším parkům, jako jsou Komenského sady, Masarykův sad, Sad Jožky Jabůrkové, ale i nově založeným - Hrabovjanka, Koupark v Radvanicích,“ uvedla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová. Dodala, že klenotem mezi zámeckými parky je Třebovický park s památnými stromy.

„Zajímavostí jsou pak parky vzniklé na bývalých hřbitovech, haldovém odvalu, v pískovně, v nivě potoka, lesoparky chránící zdroj pitné vody a další,“ doplnila. Panely s informacemi o parcích propojeny QR kódem s virtuálními prohlídkami. Některé historické fotografie poskytl Archiv města Ostravy. V přírodovědné části jsou podrobněji zpracovány cizokrajné dřeviny, invazní hmyz, hmyz vázaný na dutinové stromy, pobytové znaky, které upozorňují v parcích na výskyt ptáků či drobných savců.

Vystaveny jsou i vzorky z fytopaleontologických sbírek Ostravského muzea s otisky listů dřevin, které se vyskytovaly v minulých geologických dobách a v určitých formách přežily do současnosti. Jde například o jinan či dub. „Připravena je i místnost pro bádání, kde si mohou malí i velcí návštěvníci prohlédnout a osahat přírodniny či se projít po smyslovém chodníčku,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované