Hlavní obsah

Výstava v Tylově domě připomíná výročí K. H. Borovského a J. E. Vocela

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě významné osobnosti spojené s Kutnou Horou, novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského a zakladatele české archeologie a českých dějin umění Jana Erazima Vocela, připomíná nová výstava v Tylově domě v Kutné Hoře.

Článek

Výstava má název Za kutnohorskými výtečníky a vznikla k výročí 200 let od Havlíčkova narození a 150 let od Vocelova úmrtí. Pro návštěvníky je přístupná do 30. října.

Karel Havlíček Borovský (1821 až 1856) pobýval s rodinou v Kutné Hoře 1,5 roku. Ve městě našel tiskaře a prodejce pro svůj nový politicky zaměřený časopis Slovan. Za články psané a vydávané v Kutné Hoře stanul před 170 lety před soudem. Do jednoho z textů, za něž byl Havlíček obžalován, mohou nahlédnout návštěvníci výstavy.

„Při přípravě výstavy jsme se zaměřili především na jeho působení v našem městě a až na jednu výjimku jsou vystaveny exponáty ze sbírek našeho muzea, a to včetně dobových tisků,“ uvedla spoluautorka výstavy Eva Entlerová.

K zajímavým exponátům patří i osobní korespondence, návrhy na novinářův pomník nebo výběr stuh z věnců položených při jeho odhalení na Havlíčkově náměstí v roce 1883. Návštěvníci si mohou prohlédnout i bohatě vyřezávanou dřevěnou klec, u níž pracovníci muzea před několika lety objevili starý štítek s nápisem „Klec z pozůstalosti K. Havlíčka B“. V dochovaných soupisech majetku z pozůstalosti klec sice zmíněna není, ale je obecně známo, že Havlíček doma choval kanárky. Součástí expozice je i sádrová busta od Ladislava Šalouna, která vznikla v roce 1931 a kterou pro výstavu zapůjčila Galerie Středočeského kraje.

Jan Erazim Vocel (1802 až 1871) je poněkud opomíjený kutnohorský rodák, který se věnoval několika disciplínám. Jeho výtvarné nadání mohou návštěvníci posoudit podle několika vystavených skic a akvarelů, kterých je ve sbírkách muzea téměř 200. Vynikl také díky literárnímu nadání a především nadšení, znalostem a zkušenostem z historie a archeologie, pro které byl váženým a uznávaným odborníkem nejen v Čechách, ale i v Evropě.

„Na jeho práci navázali členové Archeologického sboru Vocel, kteří shromáždili základ sbírek muzea a vocelovské hnutí se nemalou měrou zasloužilo také o záchranu mnoha kutnohorských památek,“ dodal spoluautor výstavy Josef Kremla.

Reklama

Doporučované